03.06.2024 | 10:44
Ружа Игнатова е плащала 100 000 евро на месец на Таки за охрана (видео)
Няма категорични доказателства, че криптокралицата е убита, щом е в Топ 10 на най-издирваните от ФБР, се твърди още в британското разследване

Криптокралицата Ружа Игнатова, която се издирва от десетки полицейски служби и е в Топ 10 на най-търсените от ФБР лица, е плащала по 100 000 евро месечно на митичния Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки. Това твърди в разследване британската Би Би Си. Доскоро Таки бе издирван от българските власти с червена бюлетина в Интерпол, но след дълъг престой в Дубай, очевидно обвиненията срещу него бяха свалени от българската прокуратура и той падна от списъка на издирваните.

Родената в България, но с германско гражданство Игнатова, се издирва заради създадената от нея финaнcoвa пиpaмидa – ОnеСоіn, която е завлякла лековерни инвеститори с поне 4 млрд. долара. Според американската прокуратурата, жертви на колосалната измама са 3 милиона души от 21 държави от всички континенти – Германия, Англия, Италия, Китай, Индия, Нигерия, Уганда, Виетнам и т.н., В момента дейността на свързани с нея дружества се разследват в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и много други държави. Нейните следи се губят през 2017 г. и оттогава не може да бъде открита и следа от нея. Игнатова се издирва от Интерпол по искане не на България, а на Германия.

Сега Би Би Си, чрез предаванията си BBC Eye Investigations and Panorama, твърди, че е тръгнала  по нейните следи, за да се опита да открие нейната съдба. Журналистическото разследване се позовава на Ричард Райнхард, който е започнал разследването на OneCoin в Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР. Именно той е казал за “ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично”. И назовава Таки, който определя като човекът, който е отговарял за физическата й сигурност. „Таки се появяваше повече от веднъж, не беше еднократно. Това беше повтаряща се тема. Това съвпадна с информацията, която вече имахме – адвокати от правителството на САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на г-жа Игнатова е основна фигура”, казва сега в пъравото си интервю след пенсионирането си в края на 2023 г. Райнхард.

Според Райнхард, Игнатова е била много по-сложен престъпник, отколкото повечето хора си представят. „Това е като престъпник с бели якички, комбиниран с наркотрафикант или мафиот на стероиди.“ “Тази теория изглежда се подкрепя от изтекли документи на Европол, видяни от BBC, които показват, че преди г-жа Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Таки. В документите полицията подозира Таки в използване на финансовата мрежа на OneCoin”, се твърди още в разследването.

“Въпреки че не е известно как Таки и г-жа Игнатова са се запознали или дали той е бил свързан с OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря й”, посочва още Би Би Си и твърди, че Таки живее сега в Дубай.

В разследването се говори и за документи на Европол, в които се споменава за някакви сложни сделки за продажба на парцел на българското Черноморие. “Документите на тайната полиция бяха предадени на Би Би Си от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на г-жа Игнатова, който междувременно е изчезнал”, се посочва в разследването.

В него се говори за възможно убийство н Игнатова на яхта в Йонийско море и в същото време се разказва за неуспешна операция в Гърция през 2022 г. за нейното установяване и задържане. В разследването се разказва и за отношения и разговори през 2022 г. между Таки и застреляният точно преди години в ЮАР Красимир Каменов-Къро все във връзка с Игнатова.

“Екипът на Би Би Си получи и проучи различни наблюдения и сигнали за местонахождението на г-жа Игнатова след предполагаемото й убийство – включително подробности за неуспешна полицейска операция в Гърция за залавянето й през 2022 г. Може да се окаже, че слуховете за нейната смърт са просто още една брилянтна маневра, която да отблъсне всички от миризмата. Ако случаят е такъв, с течение на годините вероятно ще става все по-трудно за нея да се скрие”, се посочва в журналистическия материал. Там се цитира и Райнхард да казва: “ФБР „не държат хората в списъка с Топ 10 само за забавление“. Но те биха отстранили някого само ако има „категорично доказателство“, че е мъртъв. А при стечение на обстоятелствата, с Ружа Игнатова може и никога да няма. А това означава, поне засега, че изчезналата криптокралица остава преследвана жена, посочва Би Би Си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране