16.05.2024 | 11:58
Ружа Игнатова с имот за 2,7 млн. долара на върха на небостъргач в Дубай
Топ крипто измамници успяват да продадат имоти в Дубай, след като са обвинени

Така наречената “Криптокралица” Ружа Игнатова и нейният съветник по сигурността Франк Шнайдер разпродадоха активи в Дубай, въпреки че бяха обвинени в САЩ за предполагаемата им роля в измама на стойност 4 млрд. долара. Местонахождението и на двамата е неизвестно.

  • Изтекли данни за имоти в Дубай разкриват, че мезонетът на Ружа Игнатова в Дубай е бил продаден в края на 2019 г., две години след като нейната измама с криптовалута OneCoin се провали, което доведе до обвинения в САЩ срещу нея.
  • Франк Шнайдер закупува недвижими имоти в Дубай, след като скандалът с OneCoin става публичен. Неговата роля в OneCoin не е публично известна по това време.
  • Апартаментът на Шнайдер е продаден за 2,3 милиона долара през януари 2022 г., въпреки че той е под домашен арест във Франция, противопоставяйки се срещу екстрадиция в САЩ.
  • Шнайдер бяга и е в неизвестност, но репортерите откриха улики, че той може да е в Индонезия.

Няколко от бившите сътрудници на Франк Шнайдер в една от най-големите измами с криптовалута в историята бяха изправени пред наказателни обвинения, а някои се укриват. Но ако бившият офицер от люксембургското разузнаване е бил загрижен, че мрежата се приближава и към него, това не се е отразило на рутинните му упражнения.

Приложение за фитнес е записало колоезденето на Шнайдер от 21 март 2020 г. докато прави обиколка на луксозния комплекс Palm Jumeirah в Дубай.

Шнайдер е закупил апартамент там за 2 милиона долара в началото на 2018 г. Ружа Игнатова, предполагаемият мозък зад масивната крипто измама с OneCoin, е купила мезонет през 2015 г. в същия затворен комплекс с изкуствени острови, оформени като палмово дърво.

Игнатова и Шнайдер започнат да работят заедно, след като Шнайдер напусна работата си като оперативен директор на шпионската служба на Люксембург и създава собствена фирма за корпоративно разузнаване. Твърди се, че Шнайдер е помагал при “избягване на разследвания на правоприлагащите органи” и е помагал при “управление на приходите от схемата”, според обвинителния акт в САЩ срещу него.

По времето, когато Шнайдер предприема обедната си колоездачна обиколка през 2020 г., Игнатова е изчезнала – според някои доклади е била убита – и OneCoin се е сринал, струвайки на инвеститорите над 4 милиарда долара.

Шнайдер все още не е публично свързан със скандала, когато купува апартамента си през 2018 г., година след колапса на OneCoin. Въпреки това, изтекли документи за имоти в Дубай показват, че имотите му и тези на Игнатова са били продадени, след като двамата вече са били обвинени в престъпления и след колапса на OneCoin, което повдига въпроси относно прилагането на правилата за борба с прането на пари в Дубай.

Данните за имотите в Дубай са получени от Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната (C4ADS), организация с нестопанска цел, която изследва международната престъпност и конфликти. Те бяха споделени с норвежката финансова агенция E24 и OCCRP, които координираха разследването “Отключеният Дубай”.

Ружа Игнатова е закупила апартамента си от 500 кв.м чрез фиктивна фирма. Документ за собственост, получен от партньора на OCCRP, Paper trail media, показва, че компанията е продала имота през декември 2019 г., по което време Игнатова е била издирвана от прокурорите в Ню Йорк – и вероятно дори мъртва.

Гледката отвътре Пентхаус апартамент на Ружа Игнатова в Дубай, който беше продаден през 2019 г. – след като е издирвана в САЩ. Снимка: личен архив

Шнайдер вече е задържан, когато апартаментът му в Palm Jumeirah е продаден за 2,3 милиона долара през януари 2022 г.

Катастрофата на OneCoin беше добре известна по времето, когато имотите бяха разпродадени. Многобройни медийни публикации цитират жертви, описващи подробно как Игнатова ги е подмамила да купят нейната фалшива криптовалута. BBC проследи бързия възход и грандиозната кончина на Игнатова в популярен подкаст, стартиран през септември 2019 г., наречен The Missing Cryptoqueen, който включва множество интервюта с жертви.

Игнатова и Шнайдер успяват да осъществят сделките с недвижими имоти въпреки действащия от 2019 г. закон на Обединените арабски емирства, който изисква брокерите да извършват проверки на миналото на купувачите и продавачите на имоти и да докладват на властите за всякакви подозрителни транзакции.

“Трябва да познавате клиентите, с които работите”, каза Хенри Уайад, анализатор на разследванията в Themis, базирана във Великобритания и ОАЕ фирма, която помага на клиентите да управляват рисковете от финансови престъпления. Законът е “изричен” за това и ясно обхваща както продавача, така и купувача, добави той.

Тази всепозволеност не е изненадваща, според Александър Йърсли, управляващ директор на базираната в Единбург Martello Risk, който е провел финансови разследвания и одит на криминалните практики в Дубай.

Той каза, че липсата на правоприлагане е помогнало на ОАЕ да си спечели репутация на безопасно място за скриване на приходите от престъпна дейност.

“Разбирате факта, че има невероятно леко докосване до регулирането – ако искате да го наречете регулиране. Буквално можеш да се измъкнеш с каквото си поискаш”, каза Йърсли. “Ако цената е правилна, политиката не ги притеснява.”

Служители на ОАЕ – включително в министерствата на вътрешните работи, икономиката и правосъдието – и полицията на Дубай не отговориха на подробни въпроси от репортери относно продажбата на имоти, принадлежащи на Игнатова и Шнайдер. Посолствата на ОАЕ в Обединеното кралство и Норвегия изпратиха кратък коментар, в който се казва, че страната “работи в тясно сътрудничество с международни партньори, за да разруши и възпре всички форми на незаконно финансиране”.

“ОАЕ се ангажира да продължи тези усилия и действия повече от всякога днес и в дългосрочен план”, се добавя в изявлението.

Избягал, изчезнал, хвърлен в затвора

Прокурорите от Южния окръг на Ню Йорк обвиняват Шнайдер през 2019 г. в заговор за извършване на електронни измами и пране на пари за ролята му в OneCoin. Но съществуването на делото срещу него стана публично достояние едва през април 2021 г., когато той беше задържан във Франция, за да бъде изправен пред екстрадиране в САЩ.

Не е ясно дали властите на ОАЕ са знаели за обвиненията на САЩ срещу Шнайдер, но данните, получени от OCCRP, показват, че той е успял да продаде апартамента си, докато е бил под домашен арест във Франция.

Но Шнайдер така и не беше екстрадиран в САЩ. През май 2023 г. той предприе дръзко бягство от домашен арест и изчезна.

Американските прокурори разсекретиха обвинителния акт срещу Шнайдер през декември 2022 г. и съдебните документи включваха негов имейл адрес. Люксембургският медиен партньор на OCCRP, Reporter.lu, откри, че адресът е свързан с фитнес приложение, наречено Strava, което използва GPS за измерване на изминато разстояние, бягане или колоездене, и така разкри тренировъчната програма на Шнайдер за март 2020 г.

Франк Шнайдер, бивш съветник по сигурността на така наречената CryptoQueen зад OneCoin, който притежаваше луксозен имот в Дубай. Снимка: Майк Зенари/Reporter.lu

И според дубайските регистри, най-новите лични данни на Шнайдер в ОАЕ показват, че пребиваването му е било разрешено до юли 2023 г., което би му позволило законно влизане в Дубай по времето, когато е избягал от френския арест.

Говорител на ФБР каза пред OCCRP, че Шнайдер “остава беглец”. Но журналисти откриха нови улики, свързващи Шнайдер с Индонезия, която няма договор за екстрадиция със САЩ.

Шнайдер се появи като директор на регистрирана в Индонезия компания, наречена White Orchid Management, описана в регистрационните документи като създадена през март 2020 г., за да купува, продава, отдава под наем и управлява недвижими имоти.

На 8 септември 2023 г. – месеци след изчезването на Франк Шнайдер – акциите на компанията са прехвърлени на съпругата и сина му и той напусна позицията си на директор.

Американският адвокат на Шнайдер, Джоел М. Коен от White & Case в Ню Йорк, отказа коментар, “тъй като въпросът е висящ в съда”.

Игнатова също е изчезнала безследно. Въпреки че българският медиен партньор на OCCRP, BIRD.BG съобщи през февруари 2023 г., че Игнатова вероятно е била убита, смъртта ѝ никога не беше потвърдена. През 2022 г. Федералното бюро за разследване на САЩ обяви Игнатова, която е родена в България и стана германска гражданка, за един от най-издирваните бегълци.

Говорител на ФБР каза в имейл, че агенцията “е запозната с медийните съобщения относно смъртта на Ружа Игнатова, но докато няма документирани доказателства, че тя е мъртва, ФБР смята Игнатова за жива и тя остава в Топ 10 на ФБР за най-търсените списък.”

Междувременно, съоснователят на OneCoin на Игнатова, Карл Себастиан Грийнууд, се призна за виновен в банкова измама и пране на пари. През септември 2023 г. той беше осъден на 20 години затвор и му бяха конфискувани 300 милиона долара.

Както беше разкрито за първи път от подкаста The Missing Cryptoqueen на BBC, Грийнууд също притежава имоти в Дубай, закупени преди стартирането на OneCoin. Записите показват, че вилата му е била оценена на 5,4 милиона долара, когато е била пусната на пазара през 2022 г. като част от несвързано съдебно дело.

Съдебното дело на жертвите

Когато OneCoin се появи през 2014 г., Грийнууд и Игнатова го рекламират като криптовалута, която да съперничи на изключително успешния биткойн. Но всичко е лъжа.

“За разлика от легитимните криптовалути, OneCoin нямаше действителна стойност и беше замислен от Грийнууд и Игнатова като измама от първия ден”, се казва в изявление на прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк, обявяващо присъдата на Грийнууд.

Измамата включваше симулиране на транзакции чрез фалшив блокчейн, който трябваше да функционира като “цифрова книга, идентифицираща OneCoins и записваща историята на транзакциите”, казаха прокурорите. Те добавиха, че “в действителност на OneCoin липсва истински блокчейн”.

Но поне 3,5 милиона души по света купиха мечтата за OneCoin. За почти всички инвестицията се превърна в кошмар.

Въпреки че OneCoin се срина преди почти седем години, издирването на заговорниците продължава. На 24 април прокурорите в Ню Йорк обявиха изненадващия арест на Уилям Моро, за когото се твърди, че е участвал в паричните движения на OneCoin.

Междувременно жертвите на OneCoin все още се борят да възстановят инвестициите си.

Колективен иск срещу лидерите на OneCoin беше обявен в Лондон през септември 2023 г. Друг колективен иск в САЩ, заведен от жена от Тенеси, която е загубила $103 500 в OneCoin инвестиции, беше оттеглен през октомври 2021 г. Ищците признаха, че ще бъде твърде трудно за възстановяване на средствата, тъй като Игнатова остава в неизвестност, а съдружниците ѝ са осъдени.

Дженифър Макадам, дъщеря на миньор в Еършир, Шотландия, каза, че е загубила семейно наследство на стойност близо 10 000 евро. Тя се опитва да възстанови загубите си чрез колективния иск в Лондон.

“Болката и страданието от загубата на всичките ви финанси, вашия дом, вашето семейство и вашите близки идват заедно с доверието на тези измамници и техните сложни измами”, каза Макадам.

Докато Макадам влага семейните си спестявания в измамата с криптовалута, измамниците с OneCoin успяват да закупят скъпи недвижими имоти в Дубай.

“Светът, в който живеем, за съжаление е пълен с много умни измамници и те ще ви изглеждат като овце, но реалността е, че те са вълци, маскирани в овчи кожи”, каза тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране