26.07.2024 | 10:35
Саботаж ли е предизвикал трагедията в Елин Пелин?
Ще гасят ли от въздуха пожара. Имаме и водни оръдия, с които може от 70 метра да се изхвърля течността

Не е изключено взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин да са предизвикани от саботаж. Това намекна експертът по експлозиви Иван Табов. Той обясни, че едва след преминаването на 24 часа след последния взрив, може да се влезе в опожарената база. Това потвърди и вътрешният министър Калин Стоянов.

Табов посочи, че още няколко часа трябва да минат, за да може да се влезе в склада и пожарът да бъде потушен с вода.

Според него няма опасност за хората от Елин Пелин. Тя се крие вътре в самите складове, добави той.

Експертът допълни, че складовете са направени според законовата наредба. Самият склад, допълни той, е построен по най-високи стандарти и правила. Единствените притеснения са за хората, които са вътре в складовете.

“Тротилов еквивалент не може да се използва, когато се говори за пиротехника. Това са вещества, които имат за цел да разрушават. Пиротехническите изделия имат съвсем друго значение. Да се търси еквивалентност между тротил и пиротехника е абсолютна глупост”, каза още експертът по експлозиви.

Ще гасят ли от въздуха пожара

Трябва да се прецени дали е възможно да се гаси пожара в складовете с фойерверки в Елин Пелин, като се пусне вода от въздуха. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, който сега е съветник на вътрешния министър Калин Стоянов.

„За наблюдение на ситуацията има няколко дрона, които служат на щаба. Допълнително обаче бе взето решение хеликоптер да облети района, за да се види още веднъж реално с физическо око, а не с камера какво се случва“, добави той.

„Чакаме решението на екипажа. При такива случаи желанието на пожарникарите е да направят бързо нещо, но крайното решение се взема от екипажа в предвид неговата безопасност“, заяви Николов.

„Хвърлянето на вода от въздуха би намалило температурата. Първо ще се влиза в складовете със специална техника. Тя е на колегите от армията. Когато се убедим, че ситуацията е безопасна, ще започне влизането с пожарните автомобили“, добави той.

Експертът поясни, че за гасенето пожарникарите използват веро.

„Перилните препарати позволяват водата да прониква по-дълбоко в материалите, които горят. Разполагаме с водни оръдия, които могат да транспортират вода по въздух на разстояние 60-70 метра“, добави той.

„Не знаем още колко неизгърмели пиротехнически средства има. Това е големият проблем, поради който ръководителят пази своите хора. Опасно е много. Затова и с т.нар. пустинни котки се внимава докъде се влиза“, заяви Николов.

„За първи път чувам това, че кметът на Елин Пелин бил на почивка в Гърция и това дава отговаря на моя въпрос защо не са заедно с вътрешния министър Калин Стоянов. При подобни ситуации задължително се включва в щаба кмета на населеното място. Той е човека, когото хората са избрали пряко и му вярват“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране