20.09.2022 | 12:52
Събраха се: Радев одобри човек на Пеевски за посланик в ОАЕ
Иван Йорданов попадна в прожекторите на медиите след прословутата операция“Агнешко срещу Фурми“

Президентът Румен Радев е съгласувал предложението на МВнР за нов посланик в ОАЕ. Това е Иван Йорданов, сегашен консул в Дубай. Назначението на Йорданов обаче ще е в нарушение на правилата, тъй като той е изкарал два последователни мандата в Берлин и Дубай и сега му се полага да се труди „на полза роду“ във Външно в България, преди да бъде пратен отново зад граница. Подготовката и форсирането на това назначение се свързва с подкрепата и задкулисната намеса на санкционирания по закона „Магнитски“ олигарх Делян Пеевски.

Иван Йорданов попадна в прожекторите на медиите след прословутата операция“Агнешко срещу Фурми“. Насред кризата с коронавируса през април 2020 г. лично министърът на икономиката Емил Караниколов закара в Абу Даби с два самолета месо от близката до ГЕРБ фирма „Градус“ и млечни продукти на контролираната от Пеевски „Лакрима“. С обратните полети бяха докарани 12 тона фурми, представени като „медицински консумативи“ за борба с вируса. Тази странна  акция беше координирана от консула ни в Дубай.

След избухването на гражданските протести в края на 2020 г. тогавашният премиер Борисов уволни Караниколов и още двама министри с мотива, че има съмнения за връзките им с Пеевски.

Под надзора на Йорданов беше и трагичното представяне на България на „Експо 2020“, където на най-лично място беше хладилникът с продукцията на Пеевски от фирмата „Лакрима“, а като „лице на България“ беше показвана съпругата на наркобоса Христофор Аманатидис – Таки. Той също живее в Дубай и е считан за приближен на Пеевски, чиито икономически интереси са тясно свързани с Емирствата.

След като е назначен за консул в Дубай Иван Йорданов не е подал в срок встъпителната имотна декларация пред КПКОНПИ, в която се описва цялото му имущество. Той не е подал такава декларация и впоследствие, като така е избегнал да опише какво притежава. Това става ясно от проверка на сайта на Комисията за противодействие на корупцията.

Подготовката на Иван Йорданов за посланик беше предшествана от повишение в ранг на „съветник“ във Външно министерство през март т.г., което е задължително за заемане на посланическо място.

Друг ясен знак, че няКОЙ си подготвя „свой посланик“ в ОАЕ беше медийният залп в близки до Пеевски медии за възхвала на „добрия консул“, който спасил две украински „деца“. Децата всъщност са пълнолетни на 20 години, но преглъщането на поредното прокси на Пеевски от публиката изискваше подходяща легенда.

Назначение е също така знак за нов етап в отношенията между президента Румен Радев и символът на задкулисната олигархична власт Делян Пеевски. Преди три години Радев твърдеше, че Пеевски и Борисов са „ортаци в бизнеса и политиката“. Чрез назначението на ценен за Пеевски кадър, в този „ортаклък“ очевидно се включва и самия Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране