13.01.2022 | 11:27
Съдът е отхвърлил и жалбата на А1 срещу забраната да вдига цените
Забраната бе инициирана с мотива, че търговецът използва нелоялна търговска практика

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви, че

Административен съд София-град е отхвърлил и жалбата на „А1 България“ срещу заповедта на КЗП, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Забраната бе инициирана с мотива, че търговецът използва нелоялна търговска практика, а именно – индексира цените с инфлацията от две поредни години, което не е предвидено в сключените между него и потребителите договори.

Според мотивите на жалбоподателя не са налице достатъчно мотиви от страна на КЗП за допускане на предварително изпълнение на заповедта, поради „накърняване на обществен и държавен интерес“.

Във вторник Административен съд София-град отхвърли и жалбата на „Теленор България“ срещу заповедта на КЗП. С този акт държавата спечели на първа инстанция делото срещу мобилните оператори, като забраната за увеличение на цените с калкулирани нивата на инфлацията за 2020 и 2021 г. остава в сила.

Жалбата на „А1 България“ остава без уважение и дава възможност това определение да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в седемдневен срок.

Министър Нинова отново заяви, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес и тя ще отстоява докрай позицията си в тяхна защита.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране