09.01.2015 | 13:30
Съдът изгони синдика Панайот Велков от френските фирми
Съдия Бойкинов засега е оставил производството без движение

Софийският градски съд (СГС) върна управлението на „Белведере дистрибуция“ и „Домейн Менада“ на собствениците им.

Преди ден съдия Валентин Бойкинов е отменил обезпечителната мярка, наложена от колегата му Румяна Ченалова на 28 октомври 2014 година, която даде на Велков контрола върху управлението на дружествата. Това става ясно от справка в деловодната система на Софийския градски съд.

В същото време съдия Бойкинов е оставил без разглеждане молбата на адвокати за отмяна на назначението на временния синдик.

Магистратът е близък до председателката на съда Владимира Янева и ръководителката на Гражданското отделение Богдана Желявска, чиито оставки вече бяха поискани от част от техните колеги. Съпругата на съдия Бойкинов Мария е член на ЦИК по предложение на ГЕРБ. Той самият беше член на ЦИК от квотата на ГЕРБ в предишния мандат на комисията.

Бойкинов е четвъртият съдия, на когото се пада това дело. Решението му означава, че той ще продължи да гледа делото. Предишните трима съдии по казуса си направиха отвод. Първа бе съдия Румяна Ченалова, която създаде скандала около този процес. Нейният отвод бе поискан от адвокатите на френския инвеститор „Белведере груп“, който притежава ”Домейн Менада” и ”Белведере дистрибуция”. Ченалова реши да се отегли, след като Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу нея.

Случаят ”Белведере” нашумя след като френският посланик Ксавие дьо Кабан обяви, че се прави опитът за тайно присвояване на българските дружества на френския инвеститор с помощта на съда. В началото на декември той обяви публично, че в съдебната ни система има „гнили ябълки“.

После се стигна до образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова и проверка на цялата работа на синдика Панайот Велков. Инспекторатът на правосъдното министерство откри, че той редовно си е превишавал правомощията.

Съдия Бойкинов засега е оставил производството без движение и е дал срок на трима от кредиторите, поискали фалита на двете дружества, да отстранят нередовности в молбите си за откриване на производството по несъстоятелност. Това са „Тайм арх“ ЕООД, „Агротехнолоджи“ ЕООД и „Принцес кар“ ЕООД. Те имат имат една седмица, за да направят това.

В същия срок „Тайм арх“ и „Агротехнолоджи“ трябва да уточнят в какво се изразява правният им интерес да искат откриване на производството по несъстоятелност срещу лица, които не са вече техни длъжници. Един от проблемите по това дело бе, че дружествата длъжници вече са се издължили, а бившите кредитори още не са си оттеглили исковете по делото. Съдът не може служебно да прекрати делото. „Ако до седмица фирмите кредитори не изпълнят това указание на съда, делото ще бъде прекратено“, се посочва в деловодната система на СГС.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране