18.04.2015 | 0:02
Самолетът на властта на ремонт в Швейцария
Причината е пореден проблем със сигнализацията на най-използвания аероплан

Правителственият “Фалкон” е на ремонт в Швейцария, съобщи шефът на “Авиоотряд 28” Венелин Рачев. Причината е пореден проблем със сигнализацията на най-използвания от властта аероплан, известяваща, че не са прибрани или спуснати всичките колесници.

Въпреки ревизиите на системата, които вече извършиха швейцарски специалисти проблемът възникнал във въздуха отново в сряда, като самолетът бил празен. “Правихме проверки на земята, не може да се установи абсолютно нищо, тъй като на земята абсолютно всичко работи. Самолетът в момента е в Женева. Там също правят проверки”, обясни Рачев пред Фокус.

Той е категоричен, че не става дума за инцидент, а за технически отказ. Във връзка със зачестилите проблеми с правителствения “Фалкон” Рачев добави: “Притеснява ни дотолкова, доколкото не може да се открие някаква причина. Доста време работихме преди това, когато имахме такъв случай и правихме проверка на цялата система и абсолютно всичко на земята работи.

Когато работи една система на земята, няма как да откриете кое е проблемното звено.”За пръв път проблемът се появи след излитане от София с премиера Бойко Борисов на борда неотдавна. Тогава се наложи машината да се върне и да прелети ниско над полосата, за да бъде огледана. За щастие се оказа, че въпреки сигнализацията в пилотската кабина и трите колесника са спуснати. След като кацна аварийно, Борисов се прехвърли на по-големия “Еърбъс 319”, за да се добере до срещата на държавните лидери от ЕС в Брюксел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране