31.03.2022 | 10:49
Самолети на Русия са влезли в небето над Швеция с ядрено оръжие на борда
Нарушението, което е определено в доклад като "умишлен акт на сплашване", е продължило около минута

Руски щурмови самолети, носещи ядрено оръжие на борда, са нарушили въздушното пространство на Швеция, предава БГНЕС. Това сочи доклад на властите, цитиран от шведската телевизия TВ4 Нюз. Медията цитира свой източник, според когото „ходът е умишлен акт на сплашване“.

Според данните от доклада четири руски самолета – два щурмови самолета Сухой 24, ескортирани от два изтребителя Сухой 27, са излетели от авиобаза Калининград. Машините са били оборудвани с ядрени оръжия.

Шведското въздушно пространство е било нарушено над Готланд, шведски остров в Балтийско море. Въоръжените сили на страната отказаха да коментират официално дали двата щурмови самолета са оборудвани с ядрени оръжия, но потвърдиха, че нарушаването на въздушното пространство трябва да е било умишлено.

Нарушението на шведска територия е продължило около минута, пише в доклада.

Швеция – която е неутрална и не е член на НАТО, разположи два бойни самолета JAS 39 Gripen. С тяхна помощ нарушението на руските самолети е заснето и документирано.

Шведската телевизия не съобщава кога точно е станал инцидента със самолетите с ядрено оръжие, но за подобно навлизане във въздушното пространство бе съобщено на 2 март. За първи път обаче се съобщава, че самолети с ядрено оръжие на борда са влезли в небето над Швеция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране