07.04.2022 | 15:22
Санкциите връщат Русия в „съветската ера“
Володимир Зеленски обвини ООН, че не изпълнява функциите си

САЩ и съюзниците им планират нови санкции срещу Русия. Те са „осакатяващи“ и тласкат руската икономика „назад към съветската ера“, твърди британският външен министър Лиз Тръс. Според нея мерките трябва да бъдат насочени към корабоплаването, банките и търговията със злато, както и да се договори график за премахване на вноса на руски петрол и газ.

Зам.-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев сравни настоящите западни санкции с методите на Инквизицията, предава ТАСС.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини ООН, че не изпълнява функциите си. Във видеообръщение към Съвета за сигурност на организацията той очерта списък на предполагаемите руски зверства.

„Съветът за сигурност на ООН съществува, но няма сигурност в света за никого. Организацията на обединените нации в момента не е в състояние да изпълнява функциите, за които е създадена. Има само една държава, виновна за това – Русия, която дискредитира ООН и всички други международни институции, в които участва. Не точно участва, а се опитва да блокира всичко конструктивно и да използва глобалната архитектура, за да разпространява лъжи и да оправдава злото, което върши“, заяви Зеленски

В друго видеообръщение – пред парламента на Ирландия, той критикува нерешителността на някои европейски лидери при въвеждането на санкции срещу Москва. И прикани ЕС да затегне още мерките срещу Кремъл. „Единственото нещо, което липсва, е принципен подход от някои лидери, политически или икономически, които мислят винаги, че войната и военните престъпления не са толкова ужасни неща, колкото финансовите загуби“, подчерта Зеленски.

В 42-рия ден от началото на войната медиите съобщават за удари на руската артилерия срещу Мариупол и Харков. Украинските военни съобщиха, че руските войски се прегрупират и се подготвят за нова офанзива в района на Донбас, който включва Луганск и Донецк.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране