02.10.2023 | 10:25
Санкционираният за корупция Пеевски е недоволен от Асен Василев
Той се накара на финансовия министър, който забравял за поетите в парламента ангажименти

Санкционираният по закона Магнитски депутат на ДПС Делян Пеевски, който е много активен по всички горещи точки в управлението, изрази недоволство от финансовия министър Асен Василев. Според Пеевски Василев се държи по един начин в разговори в парламента и поема ангажименти, които  забравя след напускане на сградата на Народното събрание. Пеевски се накара на министъра и че е напълно нормално депутатите да привикват министри в парламента.

Поводът за публичното порицаване на Василев са намеренията на кабинета да върне ДДС за ресторантьорския бизнес на от ковидните 9% на обичайната ставка от 20%, както и спорното предложение за въвеждане на бонус-донос за разкрити пред данъчните власти злоупотреби в плащането на данъци и осигуровки.

„В последните дни буди недоумение фактът, че финансовият министър Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на Парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите“, коментира Пеевски. От думите му стана ясно, че поводът за публичното порицаване на Василев са намеренията на кабинета да върне ДДС за ресторантьорския бизнес на от ковидните 9% на обичайната ставка от 20%, както и спорното предложение за въвеждане на бонус-донос за разкрити пред данъчните власти злоупотреби в плащането на данъци и осигуровки.

„В проведения разговор в Народното събрание, в който участваха и Бойко Борисов и Делян Добрев, темата за ДДС беше обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на ресторантьорския  бизнес, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и със всички свои решения за работим за благото и интересите на хората. И диалогът, който имахме и на тази среща беше повече от добър“, заяви Пеевски. След тази среща обаче от трибунка в Министерския съвет Василев се измъкнал от договорката, а после пред bTV обявил, че данъкът ще се върне на предковидните нива от 20%.

Пеевски бе категоричен, че ДПС няма да подкрепи връщане на ставката на ниво от 20% и прогнозира, че това предложение като цяло няма да получи подкрепа в зала. Пеевски не остави място за съмнение, че сглобката лесно може да бъде разклатена от неспазване на постигнати договорки. „Що се отнася до изразеното от министър Василев неразбиране и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, напомняме, че по Конституция България е парламентарна република. Настоящата конфигурация е резултат от доверието, което избирателите отредиха на партиите и коалициите в Народното събрание. Решението за тази трудна за изпълнение отговорност бе продиктувано от необходимостта да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години, и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата перспектива, които нямат алтернатива“, коментира депутатът от ДПС, който участва активно във всички случаи на трупащо се напрежение от последните седмици – протести на зърнари, миньори, а сега и ресторантьори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране