10.02.2015 | 12:53
Сапунджиева напусна съдебната система обидена
Кадърът на ДПС се чувства репресирана "политически" и "религиозно", защото се опитаха да я извадят от незаконно заемания апартамент

Кадърът на ДПС и бившият заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева е напуснала работата си като съдебен секретар в Административен съд София-град (АССГ). Молбата за напускане е подадена на 6 февруари и е мотивирана с дебата за нейното назначение във Висшия съдебен съвет ден по-рано.

Мотивите в молбата й за напускане са потресаващи. Тя обвинява министъра на правосъдието в „политическа и религиозна репресия“, защото бяха предприети действия да я извадят от държавното жилище, което заема незаконно.

„Смятам, че политическата репресия и етническа и религиозна дискриминация, на която съм подложена от министъра на правосъдието, от който се очаква да налага върховенството на закона, не следва да се пренася в колектива на АССГ, който не заслужава това. Благодаря на сплотения, трудолюбив и добре организиран колектив на АССГ, с който имах желание да работя, въпреки че така създалите се обстоятелства ме лишават от конституционното ми право на труд“, пише Сабрие Сапунджиева в молбата си за напускане, цитиран от сайта „Правен свят“.

Аргументи на Сапунджиева нямат особена връзка с действителността, защото действия по изваждане от незаконно заемано жилище са предприети и срещу пенсионираната прокурорка и бивш член на ВСС Радка Петрова. Тя още не се е оплакала публично от репресия.

Казусът с бившия заместник-правосъден министър се превърна в битова драма на държавно равнище. На 21 януари разследване показа, че Сабрие Сапунджиева първо е поискала от правосъдния министър да бъде оставена в незаконно заемания от нея апартамент в столичния район „Витоша“, докато си намери нова държавна работа. Тутакси тя успя да си намери такава като съдебен секретар по заместване в столичния административен съд. Веднага след това излезе в болнични.

Преди това разследване установи, че въпросният апартамент е ремонтиран незаконно с пари, предназначени за затворите и арестите. Ремонтът се е случил, докато Сапунджиева е била заместник-министър на правосъдието.

Големият медиен отклик по темата повдигна въпроса във Висшият съдебен съвет и Народното събрание. През миналата седмица кадровиците на Темида започнаха проверка на всички съдилища в София (без двете върховни) за начина, по който са си назначавали съдебни служители. На столичния административен съд ще бъде обърнато специално внимание, защото проверката там ще се води от члена на ВСС Галя Георгиева. Членовете на ВСС си признаха, че са разбрали за назначението на Сапунджиева от медиите.

ВСС се хвана да проверява шефа на АССГ Радостин Радков, защото той е решил да назначи Сабрие Сапунджиева на своя глава. Масовата практика в съдебната система е шефовете на съдилища да питат първо ВСС за подобни решения. Самият Радков обясни пред медиите, че е назначил Сапунджиева от човещина.

В Народното събрание темата също се радваше на особен интерес. По време на посещението на правосъдния министър Христо Иванов в правната комисия депутатите от ДПС и ГЕРБ го занимаваха главно със Сабрие Сапунджиева. Темата за съдебната реформа бе обсъдена доста по вяло. Така в главите на депутати от тези две партии се роди идеята да пишат закон за привилегиите на държавните служители.

2 коментара

  1. ves каза:

    как са те лишили от правото на работа МА – то коло човека са лишени ти милслиш ли за тех . Мислих за уютен кабинет . апартамент без пари и хубажа заплата

  2. Н каза:

    Много интересно?! Как тази мумия е разбрала че колектива е сплотен трудолюбив и добре организиран, след като е престояла един ден на тази работа?! Хахахаха!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране