09.05.2023 | 18:30
Сарафов работи и по версията за инсценировка на атентата срещу Гешев
Обмислям дали да поискам освобождаването на Ясен Тодоров, посочи зам.-главният прокурор

Националната следствена служба разследва всички версии за взрива, избухнал на 1 май край бронираната лимузина на главния прокурор, включително по версията за инсценировка на атентат. Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пред БНР.

Той отправи сериозни критики към своя заместник в НСлС Ясен Тодоров. „Имам голям проблем с публичното му говорене. Той не съгласува тези изяви с мен“, коментира Сарафов.

По думите му, съгласно НПК, информация по конкретния казус може да изнася само наблюдаващият прокурор по делото или длъжностни лица, за които той даде разрешение. „Обмислям дали да не предложа на ВСС освобождаването на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на Националната следствена служба“, посочи Сарафов.

Той е категоричен, че има критики, които няма да се поколебае да каже и на главния прокурор Иван Гешев. „Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места“, смята Сарафов.

За израелския експерт, който е бил допуснат до мястото на взрива, зам.-главният прокурор обясни, че „този експерт може да даде принадена стойност, ако има изключителни знания“. „Никой от колегите ми не е нарушил закона и няма процесуални нарушения… Ако той притежава такава експертиза, каквато се твърди, той би могъл да има обективен поглед. С този експерт се създава ненужна истерия“, коментира Сарафов.

Той отново отхвъли възможността да подаде оставка, след като му беше поискана от коалицията ПП-ДБ заради първоначалната фалшива информация, че семейството на главния прокурор е било с него в автомобила по време на атентата.

„Не може върху темата – дали семейството на Иван Гешев е било с него в колата при инцидент, да се изгражда истерия. Това не е централна тема. Фактът е, че там е имало хора, чийто живот също е важен… Чест на пагона е да бъдеш морален, етичен, коректен, но това не означава, че се погазват правни норми“, заяви Сарафов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране