18.09.2021 | 11:21
В САЩ искат оставката на Кристалина Георгиева
Конгресмен: Как е мотивирана Кристалина Георгиева? Нобелист я обвини в престъпно прикриване и залагане надеждността на МВФ и СБ

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева рискува авторитетът й начело на институцията да бъде разклатен след скандала с класацията Doing Business.

Георгиева бе упрекната, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка, докато е била един от ръководителите й, с цел да се подобри рейтингът на Китай в класацията за бизнес климата. След публикуването на доклада на независимите проверяващи от „УилмърХейл“ Световната банка взе решение да спре проекта Doing Business.

Скандалът доведе до остри критики от Вашингтон срещу Георгиева и Световната банка. Американското финансово министерство обяви, че смята обвиненията към Кристалина Георгиева за сериозни. То съобщи, че в момента прави собствен анализ на доклада. Позицията на САЩ се явява ключова, защото Вашингтон има правото да налага вето на решенията в управлението на Международния валутен фонд, който Георгиева понастоящем ръководи.

Според публикации в международните агенции Републиканската партия може да опита да се възползва от ситуацията, за да възобнови критиките си към увеличението на ресурсите на МВФ под ръководството на Георгиева.

Министерството на външните работи на Китай също взе отношение. Говорител на Пекин заяви, че Световната банка трябва да следва вътрешните си процедури за проверка, да анализира въпроса и да защитава по-добре авторитета на класацията Doing Business, както и репутацията на Световната банка и нейните членове.

Конгресменът от Републиканската партия Френч Хил, който е един от най-отявлените критици на решението да се увеличат Специалните права на тираж, издавани от МВФ, изтъкна, че докладът повдига сериозни въпроси относно Георгиева по време на нейното пребиваване в Световната банка.

„Ако тези твърдения са верни, тогава бордът на МВФ трябва незабавно да оцени нейната работата на най-високата позиция във фонда“, каза конгресменът.

Хил, който е член на Комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите, заяви също, че ще поиска от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън да анализира доклада и да внесе становище в Конгреса. „Финансовите пазари и политиците разчитат на експертния опит на кредиторите като МВФ и Световната банка, но репутацията им сега е опетнена“, допълни той.

Републиканецът Анди Бар нарече доклада „тревожен“ и призова Министерството на финансите да „оцени“ действията на Георгиева по отношение издаването на допълнителни Специални права на тираж. „Гарантирането на почтеността в МВФ е от съществено значение“, смята Бар.

Носителят на Нобелова награда Пол Ромър, който беше главен икономист на Световната банка до началото на 2018 г., отбеляза в интервю за „Уолстрийт Джърнъл“, че Китай често е оказвал натиск върху банковия персонал за промяна на проектодокладите. Ромър напусна СБ заради несъгласия с Кристалина Георгиева и тогавашния президент на банката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране