21.01.2023 | 12:00
САЩ намекнаха за нов „Магнитски“ след провала на България да накаже санкционираните
Херо Мустафа остро разкритикува българските институции заради пълната липса на реакция след наложените санкции по глобалния закон "Магнитски" през 2021 година

България остава в хватката на корупцията и олигарсите, няма напредък с върховенството на закона, няма ефективни действия на властите спрямо санкционираните по закона „Магнитски“ и е крайно време за промяна. Такова еднозначно послание отправи посланичката на САЩ Херо Мустафа седмици преди да отпътува от България след края на мандата си.

Тя заяви, че Вашингтон ще продължи да прилага всички налични инструменти, за да катализира борбата с корупцията и изрично напомни за глобалния закон „Магнитски“, по който вече има санкционирани трима българи.

В петък посланичката говори пред форума „Върховенството на закона и бизнес средата в България“, в който участваха всички водещи търговско-промишлени сдружения на чуждестранния бизнес в страната, както и френският посланик Жоел Мейер, италианският посланик Джузепина Зара, служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Предизвикателството, за съжаление, е, че една малка група е създала система, която обогатява една олигархична класа и завладява държавни ресурси. Знам това лично, тъй като работя с нашите фирми, за да се опитам да се противопоставя на това. И какво се случва с тези, които нямат тази помощ – те затъват в усещането си за безнадеждност. И обезсърчава тези, които искат да се борят за своята страна. Боли ме да виждам това“, каза Мустафа на форума в София

„На тези държавни служители (които се борят с корупцията – б.р.) се отказват повишения, те се прехвърлят в далечни градове и се уволняват. Не ви казвам нищо, което не знаете. Просто говоря истината като ваш приятел, така че всички да се съсредоточим върху това. Нека ви дам един пример. Само през последните няколко седмици разследвания за корупция във Варна и Шумен бяха приключени или прехвърлени без публикуване на правното основание. Това е само пример от последните няколко седмици“, каза американският посланик.

Не използвай думата „корупция“

„Преди да дойда в България на всички мои встъпителни срещи, много български служители ми казаха: „Не използвай думата с „К“. Не използвайте тази дума с „К“ – корупция. С това не се започва. Това ще съсипе отношенията ми с правителството. Това ще ме подготви за провал. Но аз бих говорила на българите и на институциите. Първото нещо, което те биха казали, че ги притеснява, е корупцията. Така че трябваше да направя това мой приоритет. И това е приоритет за администрацията на Байдън“, подчерта посланик Мустафа.

„Тези от вас в бизнес общността знаят колко високи са залозите. Чухме и знам, че другите търговски камари са чули от толкова много инвеститори, че виждат огромен потенциал тук, в България, но се страхуват, че правата им няма да бъдат защитени, ако някога са в съдебен спор. Чуваме истории за фирми, които са насочени към влиятелни лица. Те използват институциите, за да тормозят, да сплашват, да изнудват опонентите. Чуваме за адвокати с куфари, задкулисни сделки, рушвети. Чуваме за непрозрачни практики за възлагане на обществени поръчки, персонализирани търгове, спецификации и фаворизиране в държавните поръчки. Чуваме това от нашите компании, така че знаем това от първа ръка. В България видяхме, че корупцията фундаментално изкривява функционирането на някои институции и това е в ущърб на българския народ. Разбираме, че справянето с корупцията е дългосрочен проект. Не е лесно и го знаем и от собствената си страна – САЩ също не са имунизирани срещу корупцията и е нужна постоянна бдителност“, каза американският посланик.

Нов „Магнитски“?

Херо Мустафа остро разкритикува българските институции заради пълната липса на реакция след наложените санкции по глобалния закон „Магнитски“ през 2021 година.

„Трябва да увеличим цената на корупцията. Предприехме някои стъпки като правителство на САЩ, за да направим по-трудно за корумпираните участници да експлоатират финансовите системи на САЩ за насърчаване на корупцията и за конфискуване на приходите от техните престъпления. За тези от вас, повечето от вас вече знаят това, но по време на нашия мандат тук ние определихме трима българи по глобалната програма Магнитски и ограничихме визите на шестима българи, всички за корупция. Гордея се с тези действия. Нито един от тях не е обвинен публично в корупция. Нито един от тях не е осъден за престъпление в България. Повечето дори не са наказани дисциплинарно или освободени от длъжност“, каза американската посланичка.

В този контекст тя заяви, че САЩ ще продължат да използват всички инструменти, които имат, за да служат като катализатор на борбата с корупцията. Тя повтори, че все пак „промяната трябва да дойде отвътре“.

Дипломатът каза, че много дела „тлеят в досъдебни производства или съдебни процеси с години, а някои дори не достигат този етап“. „Ето защо преминаваме към втората линия на усилията за преследване лошите“, каза Мустафа за причината за активиране на американските санкции.

В тона на Дейвидсън

Изказването на Мустафа прозвуча в тона на писмото на американският конгресмен Уорън Дейвидсън до американския финансов министър Джанет Йелън, която пряко отговоря за налагането на санкциите по американския глобален закон „Магнитски“. Дейвидсън написа в писмото си, че действията на българската прокуратура спрямо санкционираните са „крещящо пренебрежение“ на санкциите.

„Тези действия (на българската прокуратура) заплашват стабилността и сигурността на съюзниците в НАТО в Европа и целят да подкопаят акта „Магнитски“, който се превърна в един от най-ефективните инструменти на американското правителство срещу чужди официални лица и сенчести бизнесмени, замесени в корупционни практики и нарушаване на човешките права“, написа Дейвидсън.

Сега американският посланик вдига още по-високо топката, защото предупреждението вече е отправено на държавно ниво.

През юли 2021 година САЩ наложиха санкции по „Магнитски“ на хазарния бос Васил Божков, депутата и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски, както и спрягания за близък до него Илко Желязков, като тримата бяха обвинени в сериозна корупция. Тогавашният служебен финансов министър Асен Василев веднага инициира създаването на „черен списък“, в който влизат санкционираните от САЩ и свързаните с тях лица, за да се ограничи рискът от санкции за български банки и компании.

Първо Върховният административен съд отмени черния списък, защото американското законодателство няма екстериториално приложение в страните от ЕС. После парламентът бламира идеята за написване на български закон „Магнитски“. Накрая прокуратурата обяви, че прекратява проверките срещу Пеевски и Желязков, като прокурорското съобщение бе направено за рождения ден на депутата от ДПС.

Главният прокурор Иван Гешев е казвал, че санкциите по Магннитски са административен и политически инструмент на САЩ, който не поражда задължителен правен ефект в България.

В петък посланик Мустафа каза, че промяната в България „трябва да дойде отвътре, а политиците трябва да покажат кураж“. Преди ден правната комисия в парламента прие на първо четене законопроекта за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, но очакваният кратък живот на парламента няма да позволи окончателното му гласуване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране