29.03.2022 | 11:07
САЩ обучават украински военни в Полша
Джо Байдън направи неволно разкритие за логистичната подкрепа на Америка за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън изглежда разкри, че страната му обучава украински военни в Полша – заявявайки за първи път от началото на войната, че американските войски активно обучават украински военен персонал по време на войната с Русия, пише американският вестник „Политико“

Съединените щати предоставят милиарди долари в оръжия и друга помощ на Украйна, като голяма част от тази помощ преминава през Полша. Но към днешна дата администрацията на Байдън старателно настоява, че това е максималното, което прави. На 22 март съветникът по националната сигурност Джейк Съливан отрече, че американците „в момента“ обучават украинци. „Разбира се, имаме американски войски, които защитават територията на НАТО“, продължи той.

Не това каза Байдън в понеделник. След като коментира новото бюджетно искане на Белия дом, Байдън отговори на репортерски въпрос относно коментарите, които направи по време на срещата с 82-ра въздушнодесантна в Полша, където той намекна, че американските сили ще отидат в Украйна. Байдън отрече това, добавяйки: „Говорим за подпомагане на обучението на украинските войски, които са в Полша“.

Притиснат отново, Байдън каза: „Имах предвид, че съм с украинските войски, които са в Полша, и разговарям с тях.“

Възможно е Байдън да е искал да каже „американски“, когато е казал „украински“, или да е преувеличил степента, до която американските войници съветват украинските сили как да използват военната помощ, предоставена от САЩ.

Неотдавнашните остри думи на американския президент в Полша относно Владимир Путин – „За бога, този човек не може да остане на власт“ – предизвикаха вълна от спекулации и последващо уточнение от Белия дом, че Байдън не призовава за смяна на режима .

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране