22.09.2024 | 10:37
САЩ обвиниха Пеевски в умишлено протакане на делото срещу санкциите му по “Магнитски”
На първо място американските власти посочват, че българският олигарх много сериозно се е объркал

Все по-безнадеждна изглежда позицията на Делян Пеевски пред американския съд по делото му срещу санкциите по “Магнитски”.

Неговите адвокати не са в състояние – а и не се и опитват – да оспорят заключението по същество на OFAC, че Корпулентния е корумпирано бивше официално лице.

Сайтът Bird анализира новите документи, входирани в петък в съда от американското правосъдно министерство в лицето на помощник-заместник главния прокурор Brian Boynton.

На първо място САЩ посочват, че Пеевски много сериозно се е объркал. Не отговаря на истината неговото оплакване, че OFAC прекалено бавно се произнася по молбата му да бъде махнат от “Магнитски” – напротив, такова произнасяне (категоричен отказ) е налице още през декември 2022. При това без щатските власти да са законово обвързани от някакъв конкретен срок. Освен това Boynton изтъква, че не може на такъв напреднал стадий от делото да се „подпъхват“ нови аргументи, какъвто опит явно прави пеевската кантора.

На следващо място САЩ посочват, че дефиницията на „официално лице“ включва и бивши такива лица, очертавайки аналогия с редица други приети и неоспорени законови разпоредби. Нещо повече – при всяко санкционно действие в миналото изпълнителната власт е уведомявала Конгреса, че се таргетират и бивши държавни функционери. Нито веднъж Конгресът не е отговорил в обратния смисъл, а още по-малко пък е променил закона, така че бивши функционери да бъдат изключени от обхвата на Магнитски. В заключение прокурор Boynton посочва, че Корпулентния излишно протака и шиканира и делото е вече готово за решаване. Дали съдията ще се съгласи – и ще се произнесе по съответния начин – предстои скоро да разберем.

Остава в крайна сметка дълбока мистерия на какво точно разчита Пеевски по това дело. По всичко изглежда, че краткият престой начело на #ДАНС ще му изяде главата. Защото без този престой, той по всяка вероятност нямаше да попадне в предметния обхват на санкциите по “Магнитски”. Или както се казва, човек от лакомията си пати! Особено този успял немлад човек.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране