28.02.2023 | 11:41
САЩ подготвят провокация с отровни химикали в Украйна?
Според Русия, химическите вещества били доставени с влак в Краматорск

Изявленията на бившия посланик на САЩ в Москва Джон Съливан за плановете на Русия да използва химически оръжия в зоната на специалната военна операция се разглеждат като намерение на самите Съединени щати и техните съучастници да извършат провокация с токсични химикали в Украйна. Това съобщи на брифинг началникът на Войските за радиационна, химическа и биологична защита (ВХБЗ) на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Кирилов, съобщава ТАСС.

„На 22 февруари влиятелна американска неправителствена организация проведе конференция за събитията в Украйна. По време на това събитие бившият посланик на САЩ в Русия Джон Съливан направи изявление: „Руските войски планират да използват химическо оръжие в зоната на специалната военна операция“. Разглеждаме тази информация като намерение на самите САЩ и техните съучастници да извършат провокация в Украйна с помощта на отровни химикали“, каза Кирилов.

Според началника на войските на РХБЗ подготовката за провокацията „тече с пълна сила“. Така на 10 февруари бяха доставени химическите вещества в Краматорск във вагон на влак, който беше придружен от чужди граждани. Той беше изтеглен на територията на Краматорския металургичен завод. Химикалите са разтоварени под контрола на служители на СБУ и представители на командването на Въоръжените сили на Украйна.

Кирилов подчерта, че във вагона е имало 16 запечатани метални кутии. Половината от тях са имали знак за химическа опасност, надпис BZ, както и маркировка с две червени линии, съответстващи на класа отровни вещества с временно детоксикиращо действие. „Този ​​химикал причинява остра психоза, дезориентация, халюцинации, нарушение на паметта“, каза началникът на войските на РХБЗ, като припомни, че използването на BZ е забранено от член 1 от Конвенцията за химическите оръжия.

Във вагона са били открити и пет кутии с надпис CS-Riot и три – CR-Riot, обозначени с една червена лента, която отговаря на вещества с дразнещо действие. „Товарът беше поставен на бронирана техника американско производство, която в състава на конвоя се придвижаше към линията на съприкосновение“, каза Кирилов.

По думите на началника на войските на РХБЗ, на 19 февруари украинската страна е разтоварила в Краматорск 11 вагона с надписи „Строителни материали“ и „Цимент“, които всъщност са съдържали шрапнелни боеприпаси. Според информацията, с която разполага руското министерство на отбраната, САЩ са модернизирали шрапнелните снаряди за сухопътните сили, като са ги оборудвали с дразнещи вещества.

Според руското министерство на отбраната Евроатлантическият координационен център за реагиране при бедствия планира да достави на Украйна голяма партида лични предпазни средства, включително 600 000 ампули антидоти срещу органофосфорни отровни вещества, повече от 3 милиона антиконвулсивни таблетки, лекарства за детоксикация, повече от 55 000 комплекта лични предпазни средства оборудване, защита, 55 хил. противогази, 13 хил. индивидуални противохимични опаковки. Тази доставка беше оправдана с това, че уж „руските войски вече са използвали боеприпаси с фосфорен състав и могат да използват отровни вещества по време на прогнозираното изостряне на ситуацията“, каза генерал-лейтенант Игор Кирилов.

„Фактите на едновременната доставка на токсични химикали и средства за защита срещу тях показват опит за извършване на мащабни провокации с използване на военния психотропен отровен агент BZ по време на конфликта“, подчерта Кирилов. Той също така припомни, че BZ е стандартен химически агент на американската армия и е бил широко използван по време на войната във Виетнам.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране