10.06.2022 | 11:37
САЩ признаха: антируските санкции засягат цените на храните и горивата
Европейците са изправени пред инфлация и влошаване на жизнения стандарт в резултат на антируските санкции

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че санкциите срещу Русия, които Вашингтон налага заради конфликта в Украйна, предизвикват повишаване на цените на храните и горивата на американския пазар. Това съобщи РИА Новости.

Йелън предупреди, че не бива да се очаква цените на горивата в САЩ да спаднат значително в краткосрочен план. Тя добави, че икономическият растеж на страната може да се забави на фона на продължаващата глобална геополитика. В същото време ръководителят на Министерството на финансите призова гражданите да не се страхуват от рецесия.

Последиците от санкциите срещу Русия

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че повишаването на цените на торовете, предизвикано от конфликта в Украйна и санкциите срещу Русия и Беларус, може да доведе до недостиг на реколта. Той заяви, че милиарди хора по света ще бъдат засегнати, допълвайки, че цените на торовете са достигнали рекордни стойности и са се увеличили повече от два пъти.

„Без торове недостигът на царевица и пшеница ще се разпространи върху всички основни култури, включително ориза, което ще има опустошително въздействие върху милиарди хора в Азия и Южна Америка“, изразява опасенията си Антониу Гутериш.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров заяви, че европейците са изправени пред инфлация и влошаване на жизнения стандарт в резултат на антируските санкции. Той смята, че много от тях са застрашени от бедност.

„В Европа жизненият стандарт се влошава, инфлацията се увеличава, а темповете на растеж се забавят. Появи се дори понятието „нови бедни“. Хората страдат от настъпващите проблеми, включително от повишаването на цените. Много от тях са изложени на риск от бедност“, добави Лавров.

По-рано унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви извънредно положение в страната на фона на ситуацията в Украйна. Политикът заяви, че конфликтът и антируските санкции, наложени от Европейския съюз, са довели до огромни икономически сътресения и рязко покачване на цените. Орбан подчерта, че в момента светът е на ръба на икономическа криза.

Заплаха от глад

Официалният представител на Световната програма по прехраната на ООН Томсън Пиъри заяви, че ситуацията в Украйна и повишаването на цените на храните са увеличили риска от глобален глад в света. Пири подчертава, че Украйна и Русия осигуряват 30% от световния износ на пшеница, 20% от износа на царевица и 76% от доставките на слънчоглед.

„Черноморският басейн, известен като житницата на Европа, е един от най-важните региони за производство на зърно и селскостопански продукти“, добави той.

Свеня Шулце, министър на икономическото сътрудничество и развитие на Германия, определи потенциалната криза като най-тежката след Втората световна война. Тя заяви, че продоволствената ситуация в света се е влошила поради пандемията от коронавирус, сушата и кризата, предизвикана от ситуацията в Украйна. Тя добави, че цените на хранителните продукти са достигнали рекордни стойности и около 300 милиона души страдат от глад. Шулце заяви, че посочените цифри продължават да нарастват.

С началото на специалната военна операция на Русия в Украйна поскъпването на хранителните продукти е най-високото от 1990 г. насам. По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН храните са поскъпнали с 12,6% през март. Посочва се, че причината за това е 17,1% увеличение на цената на зърното и 23,2% увеличение на цената на растителното масло в сравнение с февруари.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви по време на разговор с италианския министър-председател Марио Драги, че Москва е готова да помогне за преодоляване на продоволствената криза след отмяната на санкциите. Руският лидер подчерта, че продоволствената криза в света се е задълбочила, наред с другото, заради наложените на Москва санкции, както и заради последиците от пандемията от коронавирус.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране