02.06.2021 | 21:52
САЩ санкционират и бивше юпи на ГЕРБ – Александър Манолев
Петър Харалампиев и Красимир Томов също са сред наказаните от Вашингтон

Държавният департамент на САЩ обяви още три имена като замесени в корупция – бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившия главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов.

Говорителят на департамента Нед Прайс обясни, че това огласяване се прави по силата на Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях програмни бюджетни средства за 2021 г.

„Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в подкрепа на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България. Съединените щати подкрепят всички българи, които работят за напредъка на реформите, а Държавният департамент ще използва своите правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб“, посочи Нед Прайс.

Бившите шефове на Държавната агенция за българите в чужбина са подсъдими, че са организирали схема за подкупи за издаване на удостоверения за български произход – документ, който е нужен в процедурата по получаване на гражданство.

Шефът на ДАБЧ бе номинация на ВМРО.  Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката през 2019 година заради, след като името му бе забъркано в скандал с къща за гости с европейски пари. Манолев е подсъдим за неправомерно получаване на 390 000 лева европейски средства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране