31.05.2021 | 10:22
САЩ шпионирали Меркел и други европейски политици
Американците са използвали звено на датското външно разузнаване

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е използвала партньорството си със звено на датското външно разузнаване, за да шпионира високопоставени представители на съседни страни, включително германския канцлер Ангела Меркел, съобщи датския държавен радиотелевизионен оператор DR, предаде Ройтерс.

Разкритията са резултат от вътрешно разследване на датското военно разузнаване от 2015 г., посветено на ролята на американската агенция в партньорството, са съобщили девет неназовани източници с достъп до разследването, което обхваща 2012 и 2014 г..

Според установените факти АНС е използвала датски кабели за пренос на информация, за да шпионира високопоставени представители в Швеция, Норвегия, Франция и Германия, сред които бившия германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и бившия германски опозиционен лидер Пеер Щайнбрюк.

В Дания се намират изходните точки на няколко подводни кабела за интернет до и от Швеция, Норвегия, Германия, Нидерландия и Великобритания.

Според DR вътрешното разследване на датското военно разузнаване е започнало през 2014 г. заради опасения, които възникнали след разкритията на Едуард Сноудън предишната година за начина на работа на АНС. Засега АНС не е коментирала информацията, а датското военно разузнаване е отказало коментар.

„Гротескно е, че приятелски разузнавателни служби действително засичат (комуникациите) и шпионират високопоставени представители на други страни“, е казал Щайнбрюк пред германската телевизия А Ер Де. „Политически смятам това за скандал“, е допълнил той.

От германското канцлерство са заявили, че са разбрали за твърденията от журналистите и са отказали допълнителен коментар.

Шведският министър на отбраната Петер Хултквист е казал пред телевизия SVT, че е поискал пълна информация за случая. За телевизионния канал NRK военният министър на Норвегия Франк Баке-Йенсен е заявил, че „взима твърденията сериозно предвид“.

Датската държавна телевизия съобщава още, че отстраняването на ръководителя на датското военно разузнаване и на още трима служители от постовете им през миналия август заради твърдения за сериозни нарушения е било свързано с разследването от 2015 г.

Миналата година датското правителство заяви, че ще започне разследване по случая на базата на информация, получена по сигнал. Очаква се разследването да приключи тази година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране