02.12.2022 | 15:13
САЩ трупат състояние от войната в Украйна, а Европа плаща
Европа трябва да се запита: защо нашият мир и просперитет трябва да зависят от интересите на САЩ?, чуди се Китай

Съединените щати са натрупали състояние от конфликта в Украйна, а Европа плаща цената за това, особено що се отнася до инфлацията и разходите за енергия. Това заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзян на пресконференция.

„Нищо чудно, че някои европейски медии казват, че Европа трябва да се запита: защо нашият мир и просперитет трябва да зависят от интересите на САЩ?“, отбеляза той.

Джао обвини Вашингтон, че пренебрегва ефекта от Закона за намаляване на инфлацията (IRA) върху други страни, „включително върху своите т.нар. съюзници и партньори“, което е „още един пример за хегемонията на Америка на първо място“.

Преди това Китай предупреди, че Законът за намаляване на инфлацията ще навреди на полупроводниковата индустрия в световен мащаб и увери, че не предоставя на Русия оръжията, от които се нуждае за продължаване на военната си операция в Украйна.

Миналата седмица европейската редакция на американския вестник „Политико“ съобщи, че висши европейски служители са бесни на администрацията на Джо Байдън и обвиняват американците, че печелят от войната, докато страните от ЕС страдат.

Русия не пропусна да нагнети ситуацията. Няколко дни по-късно председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин заяви, че САЩ са въвлекли Европа в своите санкционни войни срещу Русия и са тласнали европейските страни към безработица, закриване на бизнеси и други тежки дилеми.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране