16.06.2022 | 11:06
САЩ: Украйна постоянно иска оръжия, запасите се изчерпват
Някои държави дадоха всичко, което имаха, призна американският посланик в НАТО Джулиан Смит

Западните страни се сблъскват с трудности при обезпечаването на украинските власти с оръжие, тъй като заявките от Киев идват почти всеки ден и често се променят, някои държави са близо до изчерпване на запасите си. Това призна вчера посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит, изказвайки се на конференция във Вашингтонския център за нова американска сигурност. Според нея няколко държави „постепенно започнаха да изразяват безпокойство“ поради факта, че запасите се изчерпват, съобщава ТАСС.

„Това е постоянно развиващ се процес с много компоненти“, каза тя, отговаряйки на въпрос дали съюзниците на Вашингтон имат достатъчно оръжейни резерви, за да продължат да подкрепят Украйна. „Първо, трябва да се обърнем към постоянно променящия се списък с искания, идващи от Киев почти ежедневно. Получаваме поток от искания, (…) се опитваме, заедно с нашите съюзници, да определим на кои от тях може да отговори, кой какво е готов да предостави. Трудно е и трудно, защото отново заявките се променят бързо“, продължи Смит.

„Например, в началото, както чухте, говорихме много за системите за противовъздушна отбрана. С течение на времето преминахме към обсъждане на боеприпасите, липсата на артилерия. След това имаше период, в който по очевидни причини до голяма степен се фокусирахме върху средства за брегова отбрана. Сега разглеждаме въпроса за бронираната техника“, обясни постоянният представител на САЩ в НАТО.

„Някои държави дадоха всичко, което имаха“, добави Смит. Според нея няколко държави „постепенно започнаха да изразяват безпокойство“ поради факта, че запасите се изчерпват. Както заяви постоянният представител на САЩ, държавите „съзнават, че са предоставили огромни количества техника през последните месеци <…> и преоценяват какво друго могат да предоставят“ на Украйна. Някои държави, каза тя, решават да преминат към предоставяне на финансова помощ, добавя ТАСС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране