28.07.2015 | 15:58
Сейф ал-Ислам е осъден на смърт
Синът на Кадафи е признат за извършени военни престъпления

Сейф ал-Ислам – един от синовете на либийския диктатор Муамар Кадафи, бе осъден на смърт чрез разстрел, предаде Ройтерс.

Присъдата е за военни престъпления по време на бунтовете през 2011 г., довели до свалянето и убийството на Кадафи-баща.

Сейф ал-Ислам, чието име на арабски език означава “Меч на исляма”, бе обвиняем заедно с десетки други близки сътрудници на отстранения диктатор Кадафи. Те отговарят за насилственото потушаване на протестите по време на въстанието преди четири години.

Самият Ал-Ислам не присъстваше в съдебната зала и бе изслушан с помощта на видео връзка. Той все още е задържан от бивша бунтовническа група в Зинтан, която отказва да го освободи. Районът не е под контрола на правителствените сили. Самата присъда бе произнесена в либийската столица Триполи, част от която също е контролирана от бунтовници.

Заедно със Сейф ал-Ислам на смърт чрез разстрел бяха осъдени още 8 души. Сред тях са Багдади ал-Махмуди – последният премиер ва Либия при режима на Кадафи, и Абдула ал-Сенуси – шефът на тайните служби по времето на режима.

Други 8 висши представители на Либия от времето на Кадафи получиха доживотни присъди. 7 души бяха осъдени на по 12 години затвор, а четирима бяха оправдани.

Присъдите могат да бъдат обжалвани. Те могат да бъдат потвърдени окончателно от Върховния съд на Либия.

Международният наказателен съд в Хага и редица правозащитни организации се съмняват в честността и компетентността на съдебната система на арабската държава. Все пак през 2013 г. Хагският трибунал се съгласи Абдулла ал-Сенуси да бъде съ ден в Триполи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране