18.07.2024 | 11:30
Село Воден след пожара: “За 10 минути изгоря като факел” (видео)
„Защо не пуснаха една пожарна да гаси“: Трагични разкази от огнения капан в село Воден

Огнената стихия в село Воден е опустошила 35 къщи. Пламъците са погълнали 25 необитаеми постройки и 10 къщи, които се ползват. Пожарът вече е локализиран, но борбата с огнения ад на много места в страната продължава.

Това съобщиха на извънреден брифинг от МВР по повод борбата с пожарите. Случилото се в село Воден и късното евакуиране на хора на фона на димящи улици породи сериозни критики срещу МВР. От ведомството твърдят, че много от хората са отказали да бъдат евакуирани и са били изведени принудително.

„Вчера ситуацията действително беше тежка. На място във Воден работиха 25 екипа на пожарната, военни, доброволци. Пристигнаха и техника, и екипи от Турция. Съседите реално върнаха жеста,който ние направихме към тях при земетресението“, коментира служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Според него много усилия са положени и за опазване на Шарково, Крайново и Горска поляна заради разположената там разпределителна газопреносна станция “Странджа”. По информация на областния управител на Ямбол Николай Костадинов екипите са работили през цялата нощ, пожарът е локализиран и няма предпоставки да се разпалят нови огнища. Но ще бъде направен нов оглед с хеликоптер, за да се прецени дали машината да се включи в гасенето.

Ситуацията с пожарите продължава да е тежка в отделни региони на страната. Огънят продължава да бушува в района на Отец Паисиево, продължава пожарът и в община Болярово. Получени са нови сигнали за пожари в района на Кютстендил, работено е по 184 пожара, проведени са 46 спасителни операции.

Повече от 300 души и двата хеликоптера от Чехия ще гасят пожара днес край калояновското село Отец Паисиево. Това каза пред журналисти директорът на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив, старши комисар Васил Димов, предаде БТА.

По думите му, основната задача днес е да се спре разпространението на огъня в северна посока. На този етап няма опасност за нито едно населено място.

В сутрешните часове обстановката е по-спокойна заради влагата в гората, коментира Димов. Като основна пречка в работата по гасенето на пожара той посочи вятъра, който при гъстата растителност в гората прави пожара върхов и налага изтеглянето на хората заради безопасност. Хеликоптерите са важни в тези моменти, за да направят пожара низов и екипите да се въведат на терен, обясни пожарникарят.

На терен днес ще работят 90 военнослужещи от 110-и логистичен полк, Четвърти артилерийски полк и 61-ва Стрямска механизирана бригада, доброволци – местни жители и доброволни формирования, горски служители, пожарникари от Пловдив, Смолян, Габрово и София област. Тази сутрин в карловското село Пролом в помощ на пожарникарите са се притекли 100 човека.

Пожарът край село Отец Паисиево лумна на 16 юли. Около 30 къщи в двете вилни зони на селото изгоряха, а 15 души бяха евакуирани. Огънят към момента обхваща около 9000 декара горски масиви и равнинни площи.

“НЯМА ЖИВОТ В ТОВА СЕЛО”

“Червено небето. Почна да идва отгоре. Като лумна, като почна да пука – такъв страшен дим беше! Полицаите ни измъкнаха от къщите.”

“Около нас всичко е изгоряло. Няма какво да гори вече.”

“Сухо е. Отнякъде е тръгнало. Не е от селото пожарът.”

“За 10 минути изгоря като факел. Тази вечер сме под звездите.”

“Всичко, което сме събирали 40 години, е пепел.”

“Половината село е изгоряло. Няма живот вече в това село.”. Тези разкази на хората предаде в репортаж за БНР Даниела Костова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране