12.02.2015 | 11:37
Семейната приятелка на Цв.Цв. подписала СРС-тата за ”Червеи”
Съдия Владимира Янева е била единственият магистрат, слагал подписите си под тези искания

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева е съдията, подписал разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства по „Червеи“. Това стана ясно от думите на ръководителя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков, който дойде на заседанието на Висшия съдебен съвет, след като правосъдният министър Христо Иванов предложи висшите магистрати да го изслушат във връзка със скандала, съобщи БНР.

Съдия Владимира Янева е била единственият магистрат, слагал подписите си под тези искания, а пък те са били искани само от едно лице. Нарушение на закона е, че главният секретар на МВР, който по принцип има задължението да координира процедурата по експлоатация на СРС-та, е бил заобиколен, стана ясно още от думите на Рашков.   Той обясни, че в случая липсва подписът на главния секретар на МВР, което означава, че с него не е съгласувано прилагането на тези СРС. Рашков уточни, че казва това нещо не да защитава Светлозар Лазаров, а защото такава е законовата процедура.

Според шефа на бюрото за контрол на СРС, в случая са констатирани осем групи нарушения, които той оценява като сериозни, защото сред тях има и данни за престъпна дейност. Бойко Рашков посочи, че бюрото е започнало да се занимава със случая през декември м.г. След като са приключили работата си, те са изпратили резултатите до вътрешния министър и главния прокурор. Бюрото е установило данни за противозаконност на разрешаване и прилагане на СРС.

Бойко Рашков обаче уточни, че дали това е така, ще преценява прокуратурата. Пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет, правосъдният министър Христо Иванов каза, че е предложил Бойко Рашков да бъде изслушан от ВСС, след като вчера е имал разговор с него за проверката, извършена от бюрото за контрол на СРС-та, предаде „Фокус“.

Главният прокурор Сотир Цацаров попита какъв би бил ефектът от такова изслушване и какво може да свърши ВСС по този скандал, като напомни, че по случая вече има образувано досъдебно производство. Шефът на етичната комисия Ясен Тодоров, който е сред малцината членове на ВСС с достъп до класифицирана информация, обясни, че се е запознал с разработката и смята, че е добре да има изслушване, но отново повтори въпроса на главния прокурор – какво би могъл да направи ВСС, освен, ако в доклада не открие данни за дисцплинарно нарушение.

Все пак съдебните кадровици взеха решение, че ще изслушат Бойко Рашков на закрито заседание.  Във вторник прокуратурата съобщи, че протестиращи срещу кабинета „Орешарски“ не са подслушвани, но незаконно подслушване е имало. Премиерът Бойко Борисов препоръча да се внесат във ВСС констатациите от докладите по разработка „Червеи” и стана ясно, че е имало е достъп до всички автоматизирани информационни фондове на МВР.

1 коментар

  1. ЖК каза:

    Какви са тези охранени лели?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране