16.05.2022 | 15:41
Шашми на Евровизия: Точките от журитата на 6 държави са анулирани заради Украйна
Страните, чиито резултати са били премахнати, са Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша, Румъния и Сан Марино

Европейският съвет за радио и телевизия (EBU) излезе днес със съобщение, че при шест държави, участващи в конкурса за песен „Евровизия 2022“, са установени нередности при гласуването.

Въпреки че не посочва имената им в изявлението си, страните, чиито резултати бяха премахнати, са Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша, Румъния и Сан Марино.

В краткото съобщение се казва, че след втората генерална репетиция и втория полуфинал на състезанието са забелязани определени „неправилни модели на гласуване“ при националните журита. Те нямат общо с гласуването на международната публика.

„С цел да спази правилата за гласуване на състезанието, Европейският съвет за радио и телевизия работи със своите партньори, за да изчисли заместващ обобщен резултат за всяка заинтересована страна както за втория полуфинал, така и за големия финал (изчислен въз основа на резултатите от други държави със сходни протоколи за гласуване)“, се казва в изявлението.

Организацията споделя, че приема изключително сериозно всякакви предполагаеми опити за манипулиране на гласуването на „Евровизия“

и си запазва правото да отстранява съмнителни гласове в съответствие с Официалните инструкции за гласуване, независимо дали тези гласове биха повлияли на крайния резултат от гласуването.

В отговор на това съобщение румънският телевизионен оператор TVR1 обяви, че е изненадан от промяната в резултатите на журито си.

„Организаторите присъдиха различен брой точки на финалистите от името на журито на нашата страна“, се казва в съобщението. „Държим да отбележим, че румънското жури реши да даде максимален брой точки на представителите на Молдова. Нито журито ни, нито представителите на TVR1 бяха информирани след втория полуфинал за наличието на подозрения относно румънски вот.“

В тази връзка румънската телевизия поиска от организаторите на „Евровизия“ официално да предоставят конкретните причини, поради които са променили оценката на румънското жури.

В събота вечерта украинците от „Калуш Оркестра“ спечелиха финала на конкурса за песен „Евровизия“ на финала в Торино. За това помогна най-вече вотът на телевизионната публика.

Оценките на журито бяха подредили на първо място Великобритания с песента Space Man на Сам Райдър с 283 точки, втори бяха Швеция с 258, трети – Испания с 231 точки, а Украйна получи 192. От гласовете на публиката от Европа и Австралия обаче Украйна успя да събере най-високата оценка – 439 точки. Така „Стефания“ спечели победата с общо 631 точки.

Българското жури даде своите 12 точки за изпълнението на Гърция, съобщи БНТ. То бе в състав: председател Здравко Желязков (дует „Ритон“), Нели Рангелова, Мария Мутафчиева („Мери бойс бенд“), Венцислав Роланд-Venzy и Георги Симеонов-JJ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране