24.11.2022 | 20:16
Шефът на Народния театър брани ДПС-пиарката си от Морфов
Васил Василев изчете текст пред депутатите от Комисията по култура и нападна министър Велислав Минеков

В една от редките си публични изяви, откак преди близо месец започна публичният скандал между главния режисьор Александър Морфов и пиарката на Народния театър Велислава Кръстева, директорът Васил Василев се яви на изслушване в Комисията по култура и медии в НС. Той представи писмената си версия на събитията, като обвини служебния министър на културата Велислав Минеков, че се опитва да кадрува в театъра.

Василев припомни, че в медийни изяви Минеков е окачествил събитията в Народния като „война“, която „води до тежък разпад“. Според директора такова нещо няма.  „Поведението и действията на министъра създават впечатление у мен за лична негова намеса и опит да доведе насоката за лична моя свързаност в конфликта Морфов-Кръстева“, се казва в декларацията на Васил Василев, прочетена пред депутатите.

„Минеков се опитва да кадрува в националните културни институти като чистка на политически опоненти“, заяви още Василев, цитиран от БГНЕС. „Не съм предвидил бройка за политкомисари, няма как да изпълня бройката, както той го прави в НДК.“ Директорът косвено отговаря на изказване на министъра отпреди две седмици, че за свой комфорт се е обградил с фигури с разнообразни партийни предпочитания: „И аз да направя така министерството – да си взема едно ДПС, едно БКП, едно ДБ и малко ПП, нещата ще бъдат чудни. Няма да можете да ме мръднете от този пост още 63 г.“

Директорът подчерта, че при назначаването си по-рано т.г. Александър Морфов не е поставил никакви условия или изисквания за партийна или политическа принадлежност на останалите колеги. „Проявявам разбиране към повишената емоционалност на творците и специфичната им индивидуалност на изразните форми, но това не може да води до нарушаване на чужди права и създаването на конфликти, застрашаващи нормалното функциониране на колектива“, предупреди той. „В изпълнение на служебните си задължения Велислава Кръстева не е дала никакъв израз на политическите си възгледи и партийна принадлежност“, категоричен бе Василев, подминавайки публичната й поява с Ахмед Доган на изборите на 2 октомври. Той назначил бившата пиарка на ДПС и двукратен депутат от партията заради „целеустремеността и находчивостта“ й“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране