03.02.2023 | 22:14
Шефът на Народния театър прати съдия-изпълнител на Морфов
Васил Василев иска да знае защо режисьорът е казал по него адрес „Аз с нищожества не общувам“

Частен съдебен изпълнител е връчил „искане за даване на обяснение“ на Александър Морфов в дома му. То е изпратено от името на директора на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев, а за него съобщи във Фейсбук съпругата на режисьора, актрисата Рени Врангова.

„Получихме от Частен Съдебен Изпълнител „Искане за даване на обяснения“ от директора Василев. (за Александър Морфов) Това се случва в България, Европа, 2023″, коментира тя.

Според чл. 18, ал. 5 (Изм. – ДВ, бр. 59 от 2007 г., бр. 86 от 2017 г.) от Закона за частните съдебни изпълнители ЧСИ може да връчва „всякакви покани, съобщения и отговори във връзка с гражданскоправни отношения, а по разпореждане на съда – съобщения и призовки по граждански дела“.

По информация на сайта Площад Славейков на основание Кодекса на труда Морфов е призован да обясни писмено дали е констатирал художествено-творчески проблеми, свързани с желанието на актьори да бъдат освободени от роли в спектакли, и дали е консултирал тези проблеми с директора. Василев иска писмени обяснения също защо Морфов не изпълнява нарежданията му да се яви на срещи с него в дните след второто надраскване на врати в театъра. Режисьорът е принуден да даде обяснение и за интервю, публикувано в същия сайт, където казва по адрес на директора „Аз с нищожества не общувам“.

Връченият документ е най-новият развой в спора между директора на Народния Васил Василев и назначения от него през юни 2022 г. главен режисьор на театъра Александър Морфов. Конфликтът пламна, след като на 29 октомври, след представление на възстановения хитов спектакъл „Хъшове“, Морфов надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева (също назначена от Василев) с надписи „ДПС“, „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“. Реакцията му бе провокирана от нейната близост с ДПС и неговия почетния председател, особено едно видео от изборите на 2 октомври, в което тя придружаваше до урните Ахмед Доган. През януари т.г. имаше и втори подобен акт, в който Морфов надраска и вратата на директора.

Напрежението в академичната ни трупа продължава вече месеци, като писателят Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев подадоха оставки, напуснаха и редица други не толкова именити служители на театъра; събираха се подписки в защита на Морфов (инициирани от актьорите Валери Йорданов и Албена Колева) и в подкрепа на директора (от по-голямата част от актьорския състав). Феновете на Васил Василев в трупата дори се срещнаха с президента Румен Радев, за да поискат от него да уволни служебния министър на културата Велислав Минеков, заел категорична позиция „за“ Морфов и „против“ Василев и Кръстева. Това вече е факт, макар и за момента да не са публично известни причините Минеков да бъде сменен след три служебни мандата. На негово място в новия служебен кабинет бе назначен директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране