16.08.2022 | 11:24
Шефът на общински съвет от ГЕРБ е адвокат на монополиста на „Капитан Андреево“
Георги Еленков лично защитава фирмата "Евролаб 2011" от опитите на БАБХ да поеме контрола над границата

Председателят на общинския съвет на Свиленград Георги Еленков от ГЕРБ в качеството си на адвокат, има пълномощно да представлява дружеството, което доскоро беше монополист на граничен пункт „Капитан Андреево“. Това съобщава „Капитал“, а изданието разполага и с документа. Според местни сайтове той е и секретар на общинската организация на ГЕРБ. Камери на пункта записаха в средата на август видео, в което Еленков лично защитава фирмата „Евролаб 2011“ от опитите на Българската агенция по храните (БАБХ) да поеме контрола над границата.

Фирмата „Евролаб 2011“ пое фитосанитарния контрол на границата с договор за наем на помещение в края на 2021 г., като той е сключен от предишното ръководство на БАБХ, въпреки изрична забрана от тогавашния земеделски министър Иван Иванов. Собственикът на фирмата Васил Димитров преди това е служител на предходната фирма, извършвала пробите. Това е „Интерпред Еврологистик“, която получава 10-годишен договор за наем при управлението на ГЕРБ. Фирмата е представлявана от Размиг Чакърян, известен като Ами. Сайтът Bird пък откри връзки на „Евролаб 2011“ с издирвания в миналото от Интерпол Христофорос Аманатидис – Таки.

През 2020 г. на заседание на комисията по ревизия в Народното събрание тогавашният заместник-директор на БАБХ Николай Роснев, назначен от ГЕРБ, обясни, че държавата не извършва контрола на границата заради липса на финансиране. Споменаването на връзката между Роснев и ГЕРБ от шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов на заседание на антикорупционната комисия в последния парламент, доведе до искане от партията на оставката му.

„Евролаб 2011“ доскоро извършваше и товаро-разтоварните дейности на границата, а освен това е посредник на фирмите-превозвачи с документацията, която трябва да представят, за да преминат по-бързо фитосанитарния контрол.

Един от приоритетите на правителството „Петков“ бе именно връщането на контрола върху извършваните дейности на пункта. С обяснения, че той е завладян от мафията, бяха направени промени и държавата вече изследва пробите, което доведе до откриване на много по-голям брой пратки с пестициди. Впоследствие от агенцията по храните се опитаха да прекратят и договора за наем на дружеството, но предварителното изпълнение на заповедта не бе позволено от съда. Последното решение на БАБХ бе за регулиране на товаро-разтоварните дейности, които също се поемат от държавата.

Целият процес, иницииран от последното редовно правителство, бе съпроводен с разкази от заместник-министъра на земеделието Иван Христанов и шефа на БАБХ Христо Даскалов за предложени подкупи и заплахи.

Еленков – близо до „Евролаб“ и Борисов

Снимка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов със свиленградския адвокат Георги Еленков беше публикувана на фейсбук страницата на служителя на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Николай Едрев, а после стана популярна през фейсбука на сайта bird.

Пълномощното, подписано на Еленков от собственика на „Евролаб 2011“ Васил Димитров му дава право да го представлява пред всички държавни органи – Гранична полиция „Елхово“, граничното полицейско управление Свиленград, ГКПП Капитан Андреево, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и областната й дирекция в Хасково, Агенция „Митници“ и териториалните и подразделения, пред Областната дирекция на МВР-Хасково и районното полицейско управление в Свиленград.

Освен това Еленков е упълномощен от собственика на фирмата да организира от нейно име товаро-разтоварната дейност на границата за вземането на пробите от камионите. Пълномощното е издадено на 21 юли, два дни след като Върховният административен съд (и лично председателят му Георги Чолаков) върна отново фирмата на границата и ѝ позволи да извършва товаро-разтоварната дейност на камионите. В документа изрично е посочено, че адв. Еленков е упълномощен от фирмата и да „сигнализира на компетентните съдебни власти „при пречене или осуетяване от страна на органите на БАБХ да изпълнят решението на ВАС“.

Сайтът „Биволъ“ пък през уикенда разпространи видео от граничния пункт, на което се вижда как адв. Еленков е на границата и лично защитава интересите на „Евролаб“, като влиза в словесен сблъсък с представител на БАБХ в опит служителите му да разтоварят турски камион.

След определението на Върховния съд, че дейността на частната компания може да продължи, на Капитан Андреево възникна напрежение, което блокира за няколко дни пропускателния режим на влизащите от Турция камиони. Наложи се дори на българо-турската граница да бъде изпратена жандармерия.

Напрежението беше предизвикано от издадената заповед от шефа на БАБХ Христо Даскалов след решението на съда, според която само служителите на агенцията могат да извършват товаро-разтоварната дейност на камионите. Така на практика частната фирма беше отстранена от границата след като преди това ѝ беше отнето и правото да извършва фитосанитарния контрол на внасяните плодове и зеленчуци от Турция. Според служители на БАБХ след издаването на заповедта е бил отнет и допускът на около 250 представители на фирмата, като техният брой е бил сведен до шестима, които сега представляват главно дружества-износители от Турция.

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Като ги гледам тези влюбени гургулици си мисля,че май са си разменили морковчетата.А тоя с църната фанелка гледа гаче е оноден от БОКО току-що.Сигурно има и желтичко по дънцето.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране