18.02.2023 | 10:58
Шестима са задържани за смъртта на мигрантите край София
Собственикът на камиона е формално такъв и се проверява кой реално стои зад превозното средство

Шест са задържаните лица към момента, които имат някаква съпричастност към смъртта на 18 мигранти в изоставен камион. Това каза пред Би Ти Ви Христо Кръстев, заместник градски прокурор на София.

18 души, сред които и едно дете, бяха открити мъртви в изоставен камион край село Локорско. 34-ма пострадали са в болница. Сред тях има 5 деца. В камиона – ковчег са били натоварени 52-ма мигранти от Афганистан. Те са били натъпкани в укритие, изградено в долната част на превозното средство под товара от дървен материал. Част от укритието не е било добре изолирано и изгорели газове от камиона са влизали в него.

„Четирима от заподозряните са задържани на територията на област Бургас и предстои да бъдат конвоирани до София. На територията на град София са задържани други двама“, обясни прокурор Кръстев. За момента всички са с мярка за неотклонение за 24 часа. Кой каква роля има в трагедията се изяснява в момента.

По-рано беше съобщено за осем задържани лица, като в бургаско те са пет – от Бургас, Карнобат и Каблешково. Очевидно постоянно се променя броя на хората, за които се установява или се отрича съпричастност.

От полицията и прокуратурата казаха, че поне трима от задържаните лица са им добре познати – те и преди са се занимавали с трафик на хора, като единия е имал и ефективна присъда.

Телата на 18-те мъртви мигранти бяха открити в камион до София  в петък следобед. 34-те ранени бяха хоспитализирани в различни лечебни заведения в столицата. Сред пострадалите са и пет деца. В събота сутринта започна повторен оглед на мястото на трагедията.

„Преди няколко дни 52 мигранти са преминали границата ни с Турция със стълба“, разказа зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Прекарали са два дни в гората около Ямбол, впоследствие се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско, където е открит. Жертвите и ранените са афганистанци, млади мъже, но не всички от тях имат документи за самоличност. Тирът, който ги е превозвал, е бил с търговищки номера.

Мигрантите са починали след задушаване, обяви още Сарафов. По случая работят 10 следователи от Националната следствена служба. Иззети са проби ДНК, по които ще се установи кои са извършителите на престъплението. Първоначално Сарафов заяви, че задържаните са трима по Закона за МВР, но все още нямат повдигнати обвинения. Те ще бъдат подложени на разпознаване и анализ на отпечатъците.

Директорът на ГДНП Атанас Илков допълни, че има и четвърти задържан, който е собственикът на камиона. Провеждат се разпити на оцелелите. Софийският градски прокурор Илияна Кирилова каза още, че утре ще се прецени на кого и какви обвинения ще бъдат повдигнати. „Арестуваните са оперативно известни“, заяви и главният секретар на МВР Петър Тодоров. „Задържаните са петима и са криминално проявени. Двама от тях имат множество прояви за трафик на мигранти. Заподозрените организатори на групата имат две досъдебни производства за миналата година. По едното от тях има условна присъда от 5 месеца лишаване от свобода“, подчерта главният секретар на МВР.

Към столични болници са отведени другите мигранти, които също са били задушени, но живи. Тежко пострадалите са транспортирани в „Пирогов“, ВМА и „Св. Анна“, съобщи служебният здравен министър Асен Меджидиев. „Останалите 6 човека, които са в по-леко състояние, също са настанени в „Пирогов“ и имам информация, че са намерени още хора, които са били извън камиона“, каза още той. Трима души към момента са в тежко състояние в „Пирогов“. Очаква се още хора да бъдат настанени там по спешност.

От вътрешното министерство посочват, че са предприети полицейските действия след сигнал, постъпил в петък около 14.15 ч., за изоставен товарен автомобил. В камиона са пътували 52 души, които били укрити в изграден тайник под превозван дървен материал. „Има задържани за трагедията, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев, предаде bTV. „Полицейските органи сме си свършили работата по този случай. Установени са всички, които имат отношение към този случай“, допълни още той. По думите му главен отговорник е човек с досъдебни производства и осъждан за каналджийство. “Ако си спомняте, внесохме в парламента законопроекти, с които да се вдигнат наказанията и тези хора да не се явяват пак и пак да извършват тази дейност. Ето ви един пример до какво води това. Отговорът е дали някой направи нещо по тази тема, никой не направи нищо и въпросите отново се поставят пред полицията“, заяви още Демерджиев.

„Хоспитализираните в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ пациенти са в тежко състояние, но не животозастрашаващо. Всичко, което е необходимо, като оказване на спешна помощ, реанимационна дейност и изследвания, се прави от колегите тук.“, посочи д-р Асен Меджидиев. Към 17:30 ч. в петк в УМБАЛ „Св. Анна“ – София бяха хоспитализирани 7 души, във Военномедицинска академия – 8 – петима в реанимация и трима в токсикология, в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – 7, от които двама в реанимация), в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – 4, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – 4 и четирима в Медицинския институт на МВР.

Министър Меджидиев посочи, че веднага след сигнала за инцидента от Центъра за спешна медицинска помощ – София са изпратени 6 екипа.

Той допълни, че „Ние дори не можем да осъществим контакт в момента с тях. Единият от тях беше с изключително сериозна психомоторна възбуда, четири души трябваше да го овладеят, за да се успокои, но не сме успели да проведем разговор с тях. То не може да се осъществи контакт с тях, има хора, които владеят езиците и могат да контактуват с тях, но те самите не контактуват. Повечето изследвания вече са направени, включително на един пациент и скенер е направен“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране