03.02.2023 | 19:59
Шменти капели: Борисов обеща да не се коалира с БСП
Вождът отишъл на разговора с Нинова, защото е джентълмен...

След изборите ГЕРБ няма да влиза в коалиция с БСП. Такъв ангажимент пое водачът на герберите Бойко Борисов на среща със съпартийци, която се предаваше на живо по Фейсбук. „Аз днес декларирам – ние няма да се коалираме с БСП. Същата декларация обаче да направят Кирил, Асен и Христо Иванов (водачите на ПП и ДБ – бел.а.)“, настоя той.

Само две седмици по-рано Борисов участва в среща със соцлидера Корнелия Нинова, на която заяви, че партията му трябва да се откаже от решението си никога да се участва във властта съвместно с левицата. Тогава обаче той имаше предвид, че след предсрочните избори на 2 април е възможно програмно правителство с общата подкрепа на герберите и социалистите. За такъв кабинет няма нужда двете политически сили да влизат официално в коалиция. Иначе казано, днешният ангажимент на Борисов няма особено значение, дори и да го спази.

„Партията не реагира добре дори само да се разговаря с БСП. Аз отидох (на срещата с Нинова – бел.а.), защото съм джентълмен“, обясни герберският вожд.

Той не прояви особено желание да навлиза по-дълбоко в бъдещите си коалиционни планове. Вместо това предпочете да обсъжда поведението на ПП и ДБ. Намерението на двете формации да се съберат за общо участие на изборите Борисов разтълкува като проява на страх от тяхна страна, че няма да могат да победят ГЕРБ, освен ако не обединят електоратите си. Бившият премиер се усъмни, че между ПП и ДБ има пресечни точки, освен смяната на главния прокурор Иван Гешев. И предрече, че те ще се съюзят с БСП, въпреки лошите си отношения със социалистите в момента, ако видят, че с депутатите на левицата могат да направят правителство.

По отношение на преназначеното служебно правителство коментарът на Борисов беше, че познава много от членовете му, защото „те бяха на по-ниски позиции в нашето управление“, както той се изрази. Герберският вожд описа премиера Гълъб Донев като „изключително прагматичен, умерен, дисциплиниран човек, който си върши работата, такъв е бил години наред при нас“. „Има двама-трима министри, които не се справят, но като цяло върви“ – такава беше общата му оценка за правителството на президента Румен Радев.

Експремиерът на практика се съгласи с твърдението на Радев, че партиите са абдикирали от управлението на страната. „Ние му даваме властта (на Радев – бел.а.), той я упражнява, а ние си говорим какво ще правим на местните избори“, описа Борисов политическата ситуация. По думите му, страната върви към президентска република. „Ами, ние си имаме президентска република. И народът ще свикне с това“, заключи той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране