24.06.2022 | 10:50
Шок и ужас в софийска кръчма заради маймунска шарка, масата се изпразнила за секунди
Д-р Елена Биринджиева от Центъра за сексуално здраве разкри, че първият пациент с това заболяване бил изследван за ХИВ и сифилис

И двамата пациенти от София, които са заразени с маймунска шарка, се чувстват добре. Тъй като при единият е прогресирало заболяването, то отшумява вече, а при другия – има подобрения. Това каза пред Нова телевизия здравният консултант д-р Елена Биринджиева от Центърът за сексуално здраве в София.

„Снощи си позволих да вечерям в един ресторант. От съседната маса чуха за маймунска шарка и масата се изпразни за „отрицателно време“. Погледите на хората бяха ужасени“, каза тя в интервю за „Здравей, България“.

Преди да бъдат регистрирани като първите с маймунска шарка у нас, се оказа, че са преминали през един и същ специализиран здравен център в София, уточни водещата Мира Иванова.

„Първият случай е от преди седмица, а вторият – преди два дни. И двамата пациенти бяха с обрив, болки в лимфните възли и повишена температура“, заяви д-р Биринджиева.

„При първият случай не се усъмних за маймунска шарка, тъй като пациентът бе посетил други лечебни заведения и там му бе поставена друга диагноза. При нас беше за изследване за отричане на други заболявания“, добави тя.

Беше изпратен за изследване за ХИВ и за Сифилис, уточни лекарката.

„При втория пациент бяхме категорични, че заболяването вероятно е маймунска шарка и архивирахме протокола за действие, който сме обсъждали още преди месец, тъй като това заболяване чукаше на вратата и беше ясно, че ще имаме такива случаи“, добави тя.

Всеки лекар, който има съмнение, съветвам да изпрати пациента към Националния център по заразни и паразитни болести за потвърждаване или отричане на диагнозата, заяви експертът.

„Хората трябва да знаят, че това заболяване се предава от близък физически контакт. Не е с епидемиология като коронавирус или другите вируси, които се предават лесно“, каза още тя.

„И ние ще кажем „маймунска шарка“, обаче доц. Любомира Николаева-Гломб няма да напусне нашата маса. Удобно ще се разположи дори, за да ни каже как се предава това заболяване“, пошегува се пък водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране