30.06.2024 | 23:05
Шок за Макрон: Крайната десница спечели изборите във Франция
Блокът на френския президент е на трето място на първия тур на вота

Партията на Марин Льо Пен Национално обединение печели 34% на предварителните избори във Франция и изпреварват лявата коалиция Нов народен фронт с 28,1%, докато президентския лагер на Макрон остава с 20,3% на първия тур на парламентарните избори, сочат предварителните резултати от вота. Тази първоначална оценка на Ipsos Talan за France Télévisions, Radio France, France24/RFI и LCP Assemblée Nationale ще бъде уточнена в хода на вечерта. Това е национална оценка в проценти, но е твърде рано да се прогнозира броят на местата в бъдещото Национално събрание, съобщи в. “Монд”.

Според социологическата агенция Elabe след втория тур Националният сбор може да получи между 260 и 310 места в Националното събрание (долната камара на френския парламент), Новият народен фронт – между 115 и 145 места, а “Заедно за републиката” – между 90 и 120 места.

Френските гласоподаватели се стекоха към урните в неделя на първия тур на извънредните парламентарни избори, които могат да доведат до първото крайнодясно правителство в страната след Втората световна война, което е потенциална промяна в сърцето на Европейския съюз.

Президентът Еманюел Макрон зашемети страната, когато свика вота, след като центристкият му алианс беше разбит на европейските избори този месец от Национално обединение на Марин льо Пен. Нейната евроскептична, антиимигрантска партия дълго време беше парий, но сега е по-близо до властта, отколкото някога е била.

Избирателната активност беше висока, което показва как разразилата се политическа криза във Франция е активизирала избирателите. Малко пладне избирателната активност беше почти 60 % в сравнение с 39,42 % преди две години – най-високите съпоставими стойности от парламентарния вот през 1986 г. насам, заяви директорът на изследователската служба на Ipsos France Матийо Галард, цитиран от Ройтерс.

Поради избирателната система на Франция трудно може да се направи точна оценка на разпределението на местата в 577-местното Национално събрание, а окончателният резултат няма да бъде известен преди края на втория тур на гласуването на 7 юли.

“Ние ще спечелим абсолютно мнозинство”, заяви Льо Пен в интервю за вестник в сряда, като прогнозира, че нейното протеже, 28-годишният Жордан Бардела, ще бъде премиер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране