20.02.2023 | 12:11
Шокиращо! Храни скачат със 79% от фермата, през склада до щанда
Надценката е най-висока за малотрайни продукти и при най-евтините

“Златни ябълки”, но чуждестранни купуваме в България, които от складовете до пазарската торба скачат с рекордните 79%.

Аномалията при цените на млякото, което от фермата до магазина поскъпва три пъти, видяна и от земеделския министър Явор Гечев, може да се открие и при други храни.

Надценката на търговците в България стига фантастичните 79%, което означава, че от склада до магазина цените почти се удвоят. А средното оскъпяване на хранителните продукти по пътя от търговеца на едро до потребителя е 36 на сто. Надценката е много висока при най-бързо развалящите се продукти, както и при тези, които по принцип са с ниска цена и поради това не би се усетила толкова много, пише 24 часа.

Това потвърждава сравнение на средните цени на едро по тържищата и в магазините с данни от бюлетина на Системата за агропазарна информация (САПИ) в цялата страна.

Рекордът от 79% принадлежи на ябълките, които в по-голямата си част в нашата търговска мрежа са вносни – полски, италиански и германски, като само около двайсетина процента са родно производство.

През последната седмица те са поскъпнали с малко над 5% по тържищата, но цената им в търговските обекти през същото време е намаляла с 1%. Разликата обаче е огромна –

докато на едро се продават средно по 1,39 лв. за килограм, средната им цена в търговските обекти е 2,50 лв.

Всъщност в големите търговски вериги има и доста по-скъпи ябълки, но те са от специални сортове.

Високата надценка важи и за много от останалите плодове и зеленчуци, които се предлагат през зимата. Например портокалите поскъпват с 48% от склада до щанда, мандарините – с 36%, а лимоните – с 32%.

Противно на очакванията търговската надценка при бананите е доста ниска на фона на останалите – 22%. Тяхната цена в магазините през последната седмица не се е променяла и е средно 3,86, докато по борсите има незначително понижение от 0,3% и е 3,15 лв. Причината вероятно е, че са нетраен продукт, а и цената им през последната зима вече е доста висока, което силно намалява броя на купувачите им, а в същото време разходите по транспорт и съхранението им са високи.

С голям марж работят търговците при млякото и млечните продукти, което се обяснява с това, че те също са нетрайни, но със скъпоструващо съхранение.

Например бялото саламурено сирене се оскъпява с  50%

от тържището до магазина, като не липсват населени места, в които цената му стига до 29,45 лв. за килограм. Все пак средната за страната според бюлетина на САПИ е 17,13 лв. По тържищата се е повишила с 0,9% за последните 7 дни до 11,35 лв. Най-евтино е по тържищата в Добрич – 7 лв. за килограм. (Виж инфографиката).

 

При прясното мляко разликата между цените на едро и дребно достига 43%, но това важи за млякото с масленост 3% и по-висока. Преди дни производители протестираха срещу ниските изкупни цени – литър мляко се изкупува за 80-90 ст., но в магазините се продава за над 3 лева.

При киселото мляко с 3% и повече масленост търговската надценка е средно 31% за страната, а за кашкавала – 33%.

Прави впечатление, че редица евтини зеленчуци имат всъщност много висока надценка

Например зелето и морковите поскъпват от борсата до магазина съответно с 46% и с 48%, а картофите – с 38%. Това е всъщност най-обикновен търговски трик – техните цени са ниски и на фона на инфлацията се разчита, че потребителите няма да усетят разликата.

Зелето например по борсите в момента струва по 80 ст. килото, а в магазините – по 1,17 лв., което прави разлика от 46%.

Такова високо оскъпяване търговците обаче не си позволяват при доматите и краставиците, защото  това би направило стоката непродаваема. Те поскъпват с 22-23% от борсата до щанда, но дори така цените им са вече доста високи. Доматите например на едро струват по 3,44 лв., докато на дребно са средно по 4,20 лв.

Краставиците са още по-скъпи – от 4,90 лв. средна цена по борсите в магазините достигат до 6,05 лв. По борсите само за една седмица има 11% поскъпване, докато по магазините е значително повече – в рамките на 21% за същия период.

Яйцата, които са рекордьори по покачване на цената през последната година, имат средно 44% търговска надценка, което също е доста висок марж. През последната седмица те не са поскъпвали на едро и размер М се продават по тържищата средно за 38 ст. В Стара Загора традиционно те струват по-скъпо – 42 ст. В магазините цената се е вдигнала с около 2% и се предлагат между 38 и 72 ст. бройката, като средната е 55 ст.

Върху олиото от дълго време насам търговците слагат 30% надценка. По магазините средната цена на бутилка от 1 литър слънчогледово е 5,49 лв., докато по тържищата е 4,20 лв.

При цените на едро се наблюдава поевтиняване, но по магазините няма никаква промяна

Месото и месните произведения също имат скъпо съхранение, но за разлика от млечните продукти търговските надценки при тях не са толкова високи. Например пилетата поскъпват средно с 28%, а каймата – само с около 11%, докато стигнат до магазините. С около 15% поскъпва свинското месо. Цената на месо от свински бут по магазините от доста време насам е средно 11,02 лв. килото, а от свински врат – 12,73 лв. Основната причина за това са силният внос и сравнително голямото предлагане на вътрешния пазар, които държат както цените, така и търговските надценки сравнително ниски.

Захарта също се успокои през последната половин година и нейните цени нарастват само с 13% от борсата до магазина. Средната цена на едро на бялата кристална захар е 2,55 лв., а в магазините – 2,89 лв.

При ориза търговската надценка е 22%, а при брашното – 32%. Зрелият фасул обаче има доста високо оскъпяване – 59%.

Кашкавалът излиза от мандрата за 17,90, а се продава и за шеметните 37,90 лева

Кашкавал “Витоша” леко е поевтинял по борсите през последната седмица – от средно 18,10 за килограм на 18,08 лв. В същото време обаче в магазините на три областни града е поскъпнал между 8 и 14%, като не липсват и видове кашкавал, чиято цена достига до шеметните 37,90 лв.

Според Симеон Караколев – съпредседател на асоциацията на овцевъдите, кашкавалът поскъпва почти двойно от производителя до търговеца. “1 литър краве мляко струва 1 лв., килограм кашкавал се произвежда от 10 литра мляко, продава се от преработвателното предприятие към търговската верига за 17,50 лв. с включен ДДС. На етикета на същия кашкавал в магазина цената е 29,50 лв. Аз не мога да кажа дали това е спекула, но надценката в оператора на дребно е около 70%.

Тук трябва контролните органи, а вероятно и други служби на държавата, да дадат информация на база на обстоен анализ какво влиза в тези 70% оскъпяване. Дали някои оператори не работят с 50% печалба, завоалирана в различни маркетингови похвати? Ако е така, да има съответното облагане с данъци”, заяви Караколев.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране