06.02.2015 | 18:36
Шокиращо! В депутатските пощи се появи изчезналото досие на агент „Павел“
Години наред Лютви Местан най-вероятно е бил държан на каишка

Изненадващо днес се появиха на бял свят страници от изчезналото агентурно досие на агент „Павел“. Именно под този псевдоним в масивите на комунистическата Държавна сигурност е известен лидерът на ДПС Лютви Местан. Тайнствените материали са се появили в пощенските кутии на депутатите в парламента. Това разкри пред „Фактор“ народният представител от ГЕРБ Методи Андреев, който е и първият председател на комисията по досиетата.

„Следобед, когато си прибирах пощата намерих и бял плик без надпис, незапечатан. Отворих го щом се прибрах в къщи. В него открих ксерокопия на документи, от които става ясно, че са агентурни сведения. Те са ръкописно написани и подписани от агент „Павел“. Тези донесения са били адресирани до оперативния работник Иванов. Шест броя са агентурните сведения, към 25 листа. Предположих веднага, че става дума за материали от смятаното за прочистено до сега работно досие на лидера на ДПС Лютви Местан, който е обявен от комисията по досиетата именно като агент „Павел“. Подобни пликове с тези материали, предполагам, са получили и други мои колеги от парламента.

Разговарях веднага с шефа на комисията по досиетата Евтим Костадинов, който потвърди пред мен, че наистина оперативният работник на „Павел“, е бил Иванов. Костадинов обясни още, че до сега официално в работното дело на агента се е пазело само картончето му и едно писмо, с което го прехвърлят от едно управление на ДС в друго. Материалите от делото на Местан години наред се смятаха за прочистени, унищожени умишлено, а той самият твърдеше, че никога не са съществували“, обясни Методи Андреев. Той заяви, че веднага се е свързал с Бранимира Борисова – парламентарният секретар на главния прокурор Цацаров.

„Обясних й какво съм получил и се разбрахме да напиша искане за прокурорска проверка. Сигналът ми вече е готов, утре ще го предам на Борисова, а в понеделник имам уверението, че ще бъде на бюрото на главния прокурор“, заяви Андреев. Според него документите изглеждали автентични, въпреки че са копия. Той смята, че в случая става дума за грандиозен скандал, който не бива да се подмине от институциите и обществото.

„Ако тези документи се окажат автентични, това означава, че

в България има таен център,

в който се съхраняват лични работни дела на политици и влиятелни хора в държавата, които са били свързани с ДС и другите специални служби на комунистическия режим. Дълго време се смяташе, че работното досие на Местан е унищожено, но сега става ясно, че документите се пазят някъде. Те вай-вероятно са изнесени от архивите на ДС, и сега по този начин се държат гузните съвести на много хора в България. Тези материали вероятно умишлено и целенасочено са пазени може би години наред от задкулисни играчи. Лютви Местан, за когато най-вероятно се отнасят донесенията, въпреки, че ми е политически опонент, е опасно да бъде компромeтиран и шантажиран по този начин. Ако подминем този скандал сега, се дава възможност много политици и хора, заемащи важни постове в държавата, да бъдат поставени в зависимост и рекетирани.

Този случай показва колко важно е значението на Комисията по досиетата, която единствено може да дава гаранция, че материалите, които обявява са автентични. Самият Местан преди месец заяви лично пред мен, че не е знаел, че се води агент и никога не е писал донесения, а сега излизат собственоръчни текстове. Въпросът е много деликатен. Винаги съм бил убеден, че Местан е бил съпричастен към ДС, но опасно е съществуването на такъв таен център, който разполага с важни документи и може да държи в подчинение дори лидери на партии. В случая проблемът не опира само до Местан, а до националната сигурност на държавата. За това искам главният прокурор веднага да започне проверка и да се разкрие как тези страници са стигнали до депутатските кутии, кой стои зад конспирацията и съществуват ли и къде са тези тайни центрове на власт и информация“, настоява Методи Андреев.

Депутатът от ГЕРБ обясни, че се е запознал в общи линии със садържанието на доносите, но няма да го разгласява, защото това противоречи на закона. Според него интересен е и фактът, че „изчезналите“ страници се появиха в деня, в който Местан обяви, че ДПС ще съди България в Страсбург, заради Възродителния процес.

2 коментара

  1. Ваш човек. каза:

    Хубава работа, че какво се чудите толкова?! Простия български народ знае, че има кукловоди и че 50 % от политиците са марионетки. Скритите компромати са прекрасно средство за сдобиване с власт и пари. Въпросът е защо се даде възможност за това и защо се допускат във властта хора, които са определено компрометирани и във всеки момент някой може да им дръпне конциите. А пък това наистина е много опасно в моменти като този.
    Абе, вие или сте марсианци или свински черва.Какво се правите на ударени.
    България трябва да съди г-н Местан, за това че злоупотребява с теми, които отдавна трябваше да бъдат забравени и оставени на историята. Обаче не – само като му дръпнат кокалчето от устичката и хоп отнякъде изскача този т.н. възродителен процес.

  2. Абриков каза:

    Ако в другите пощенски кутии на депутатите няма такова пликче,то от далеч си личи,че куриерът се е самообслужил.Бивает!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране