01.11.2022 | 11:26
Ще бъде ли Бойко Борисов премиер или министър?
Ако се състави правителство на малцинството, то ще носи негативи на ГЕРБ-СДС, но не трябва да се бяга от отговорност

Не мога да говоря от името на Бойко Борисов, но може да се стигна до лидерска среща с председателите на другите парламентарно представени партии, на която да присъства и той. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Бойко Борисов е заявил категорично, че няма да участва като член на изпълнителната власт, добави той.

„Даваме си сметка, че ако се стигне до правителство на малцинство, тази тежка зима (б.а. която идва), ще ни донесе негативи заради инфлацията, и бюджетния дефицит, и затягането на коланите, които ще се наложи да направим. Това не означава, че трябва да избягаш от отговорност“, заяви синият лидер.

Не се отзоваха много от партиите на срещите ни, но най-вероятно истинските разговори или преговори ще започнат след връчването на мандата, добави той.

След като бе попитан дали беше необходимо да се създава контактна група, заради което ГЕРБ-СДС си навлякоха критики, Христов отговори, че винаги е добре да се преговаря, да се търсят контакти, да се мисли кое събира, а не разделя.

„Аз не съм много оптимист за създаване на правителство в 48-ия парламент, но не знам какво ще спечелим партиите, ако отидем отново на избори, т.е. ако пратим на поправителен отново българския избирател, защото той ни дава един резултат, а ние казваме, че не ни устройва“, добави той.

„Ясно е, че ако не получим подкрепа за първия мандат, няма да дадем и за втората политическа сила. При третия мандат има големи очаквания. Аз не съм толкова оптимист. Няма чак такива традиции в България от последния мандат да се прави правителство“, коментира председателят на СДС.

„Евроатлантическите формации в този парламент, които са заявили категорично своята ориентация, а тя е антируска и срещу войната в Украйна, проевропейска и проатлантическа, имат 176 мандата. Това означава, че имаме конституционно мнозинство и резерв“, добави той.

„Много неща трябва да бъдат решени. Ние отправихме апел към тях да сформираме това мнозинство и да се опитаме да водим една проевропейска и пронатовска политика, която на този етап е единствената възможна за България“, подчерта Христов.

„Ние може да направим много компромиси, но не на всяка цена. Има неща, за които не може да се отстъпи. Много е дълъг списъкът – финансовата дисциплина, ограничаване на бюджетния дефицит от гледна точка на голямата задача, която си поставяме за влизане в Еврозоната от 1 януари 2024 г., овладяването на инфлацията, отношението към Русия, подпомагането на Украйна с оръжие и т.н.“, добави той.

„В предходните два парламента предлагахме състав на Министерския съвет, но не беше внесен в парламента, тъй като не се постигна съгласие за подкрепа. Имаме такава готовност, но да не забравяме, че правителство на малцинството вероятно много трудно ще се случи и от тази гледна точка не бива да казваме предварително кои министерства си харесваме. Нека да видим какви ще са очакванията“, заяви депутатът.

На въпроса с кои партии ГЕРБ може да управляват той отговори, че ДПС са в т.нар. евроатлантическо мнозинство, тъй като през годините отстояват своята евроатлантическа ориентация, но най-добрият вариант в едно такова правителство е да участват „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране