27.03.2023 | 11:17
Ще има ли ядрена война? Призивите за мир били подкрепа за Русия
Бойко Ноев нахока президента заради отказа България да участва в съвместната поръчка за Украйна на 1 милион боеприпаса

Решението на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус е с цел сплашване и няма да доведе до ядрена война. Това каза бившият военен министър Бойко Ноев в „Тази сутрин“ по бТВ.

„Руският президент Владимир Путин разчита тази негова заплаха да отекне като ехо в държави като България и някои други, което даде възможност на местни политици да продължат да плашат народа с тези оръжия. Няма да бъдат използвани тези ракети“, уверява той.

„Ако те бъдат разположени в Беларус – ние помним подобно разполагане имаше в средата на 80-те години. Тогава нищо не се случи. По същия начин нищо няма да се случи и днес“, обясни Ноев.

Призивите за мир са нищо друго, освен подкрепа за каузата на Владимир Путин, подчерта той.

„Когато германските войски през времето на Втората световна война стигнаха до Москва, когато се водеше Сталинградската битка, никой не призоваваше за мир с Хитлер. Тогава западните съюзници на СССР, който се отбраняваше от агресия, десетки хиляди автомобилни средства, 14 000 самолета, 15 000 танка, няколко тона храни, без които Русия нямаше да устои на атаката на фашистите. Сега тези неща се обръщат“, коментира бившият министър.

Според него, старото българско въоръжаване най-вероятно отива в Украйна. То може би ще се продаде през посредници.

Той коментира думите на Румен Радев, че България няма да участва в съвместната поръчка за Украйна на 1 милион боеприпаса, като изтъкна, че той се държал като цар.

„Аз не съм сигурен дали в дадения случай той беше прецизен. Не е монарх, нито има пълномощия да изразява суверенитета на държавата. България е парламентарна република и суверен е Народното събрание. От тази гледна точка Министерският съвет казва парламентът императивно да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военна-техническа подкрепа на Украйна“, добави ексминистърът.

„България заема колеблива позиция по отношение конфликта в Украйна. Всички държави в нашето положение използваха възможността да се освободят от бившето съветско въоръжение, което повече не може да бъде обслужвано. Единствено България ще запази или все още запазва своите самолети. Някои от тях скоро няма да стават за нищо. Вместо сега срещу тях да получим нещо друго, което да работи по-дълго или да бъде по-модерно – ще останем със старото“, каза още Ноев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране