20.05.2023 | 12:02
Ще поиска ли Гешев имунитета на Бойко Борисов?
Томислав Дончев категорично отрече ГЕРБ да има контрол върху копчето „Еnter“ на главния прокурор

Искане за снемане на имунитета на Бойко Борисов би било „тъжно и контрапродуктивно“, заяви зам.-председателята на ПП ГЕРБ Томислав Дончев по bTV.

„В тази ситуация това ще изглежда само и единствено като репресии и би завършило този процес на пълен демонтаж на държавността, който тече през последните години, обясни той.

„Обезпокоително е, ако процесите в съдебната система имат толкова пряко отражение върху всичко, което става в политическата система“. Така зам.-председателят на ГЕРБ отговори на въпроса скъса ли Иван Гешев заедно с оставката си и първия мандат.

Той определи темата за промените в Конституцията като „интересна“.

„Промени в Конституцията звучи абстрактно добре като смяна на автомобила, закупуване на жилище и т.н.“, каза Дончев.

Почти всички, които говорят за промени в Конституцията, не са готови с конкретен текст, който трябва да се измени. Имаме консенсус за това какво трябва да се смени, особено по отношение на съдебната система. Всички зависимости по вертикала и хоризонтала да бъдат ограничени. За това са необходими не само промени в Конституцията, но и в законодателството, коментира той.

Той категорично отрече ГЕРБ да има контрол върху копчето „Еnter“ на главния прокурор.

„Интересен въпрос е кой е свързан с този бутон и кой може да го натисне“, допълни Томислав Дончев.

Запитан може ли главният прокурор да открие скелети в гардероба на ГЕРБ, които да извади, Дончев заяви, че нямат гардероб, нито пък скелети.

За политическата криза

Според Томислав Дончев единственото работещо решение е кабинет с ясен мандат, който да свърши 10 конкретни неща, сред които е отключването на съдебната реформа. Да прокара пътя на България към Шенген и Еврозоната, да бъде приет бюджет и да се отпуши европейското финансиране.

„Ще стигна и още по-далеч – кабинет, чийто министър-председател предварително си депозира оставката в Народното събрание, ако не свърши нещата до определен срок“, заяви Дончев.

Ще бъде ли част от кабинета „Габриел“

Имам самочувствието на експерт, но наред с това трябва да си дадем сметка, че съм ярко обагрена политическа фигура. За да бъде един подобен кабинет вид успокоение от политическата криза, в него трябва да са безспорни фигури и ако може, да не всяват такова политическо или обществено разделение, смята Томислав Дончев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране