03.02.2015 | 8:37
Ще разкарам главсека на принципна основа!
Дублиране на методически шапки

Веселин Вучков, министър на вътрешните работи: …В момента МВР не изглежда по добър начин. Това всеки ден се убеждавам в правотата на тези наши изводи, заради това, че новият закон ражда нови и нови проблеми, вместо да решава, включително натрупани от преди време.

БНР: Ама (главсекът на МВР) Светлозар Лазаров онзи ден каза, че много добре изглеждало МВР, много добре си общувал с премиера. Аз не знам – две МВР-та ли виждате?

ВВ: Толкова много ме насочвате към персонални оценки. Знаете, че бягам от тях.

БНР: Ами не, той изнесе една статистика, обясни какви страхотни успехи в организираната престъпност, тук едни групи ден през ден се задържат с много интересни биографии за тези хора, и затова се чудя кое не изглежда добре на МВР?

ВВ: Не, МВР не изглежда по добър начин. Това го споделям за втори път, независимо от противоположните оценки. По най-различни причини – разрояване на администрация, разрояване на главни дирекции, не се знае кой насочва указания към областните дирекции.

БНР: Кой?

ВВ: Ами, в момента има и Главна дирекция „Охранителна полиция“, и Главна дирекция „Криминална полиция“. Дублиране на методически шапки, което не е необходимо да бъде по този начин, и това ще бъде елиминирано.

БНР: Това създава ли проблеми вече и някакво двуначалие, това ли е думата?

ВВ: Ами, създава проблеми. (…)

БНР: …Само за да затворим темата с МВР – състоянието му и това, което казахте, че не изглежда добро, вие имате ли пълната подкрепа на премиера, или Светлозар Лазаров стои по-добре пред него?

ВВ: Досега съм имал пълната подкрепа на премиера. Ежедневно контактуваме, споделяме си оценки за ситуацията в страната. Той се интересува от конкретната ситуация, включително и по линия на криминогенната обстановка. Нямам никакви проблеми в общуването с премиера, с парламентарните групи. Аз съм диалогичен човек. В същото време искам да ви кажа нещо, според мен, което е хубаво да се знае – всички решения, които ще взимам оттук насетне, включително кадрови и след промяната в Закона за МВР, ще бъдат принципни! Не трябва да се отказваме от предизборните си обещания, от предизборната си кампания, от управленската си програма. Това, което сме критикували година и половина, не трябва да го забравяме, включително и по отношение на този кадрови погром, който беше извършен от вътрешното министерство.

БНР: Т.е., ако ви наложат Светлозар Лазаров да остане главен секретар, ще се противопоставяте ли…?

ВВ: Вижте, едва ли ще се стига до някакво налагане силово на кандидатури. Искам много ясно да подчертая – аз ще предложа на Министерския съвет кандидатура тогава, когато законът бъде приет. Надявам се до 2-3 седмици това да стане факт – и обнародван от Държавен вестник, и влязъл в сила. Ще стъпя на принципна позиция, това трябва да бъдат хора, които ще предложа, и не само на това ниво, които имат сериозна кариера във вътрешното министерство, хора, които имат сериозен стаж с управление на екипи във вътрешното министерство, така че да изпълняват отговорностите, които се изискват от тях.

БНР: Доволен сте от заместник-главния секретар, когото назначихте?

ВВ: Да, доволен съм от него. Това показаха и резултатите във връзка със събирането на доказателства…

БНР: Те какво, взаимно се балансират ли?

ВВ: Във връзка с тежките случаи на разстрели от последните 2-3 седмици.

БНР: Аз мислех, че Светлозар Лазаров е основен двигател на тези постижения?

ВВ: Работиха всички. Имаше екипи, и премиерът няколко пъти присъстваше на наши заседания, прокуратурата, съвместно с полицията, така че не мога да кажа, че съм недоволен от някой.

БНР: Знаете ли как изглежда отстрани всичко?

ВВ: Как?

БНР: Не е като при Цветанов – вътрешният министър не се хвали, не кръщава акции, но има един главен секретар, който го прави.

ВВ: Не съм забелязал и той да кръщава акции.

БНР: Добре. Само това е разликата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране