27.08.2022 | 12:50
Ще заприлича ли Земята на Луната – световните реки, канали и язовири пресъхват
Затоплянето на атмосферата изсмуква повече влага от земната повърхност

Край на гладенето, вземане на душ на работното място, вместо у дома, ограничения в използване на фурната – европейците се опитват да намалят потреблението на енергия, но сметките продължават да растат, обобщава ситуацията Ройтерс.

Тъй като цените на едро на газа и електричеството растат, милиони хора в Европа сега харчат рекордна сума от доходите си за енергия, показват данните.

В град Гримсби в Източна Англия, Филип Кийтли не включва вентилатора си за охлаждане вкъщи, въпреки, че Великобритания беше обхваната от рекордна гореща вълна това лято. Преглед на банковата му сметка показа, че не може да си го позволи.

„Разходите за живот се увеличиха и въпреки това все още се очаква да живеете с парите, предвидени за времената, когато нямаше криза… Да си пусна отоплението, или да ям“, каза Кийтли.

Гражданите в други европейски страни също доброволно предприемат действия за намаляване на потреблението, тъй като цените на газа, електричеството и горивата скачат до небето поради войната в Украйна, санкциите срещу Русия и последиците от пандемията от коронавирус, предава dnes.bg.

Референтната европейска цена на газа скочи с 550% през последните 12 месеца. Цената на енергията за британските потребители ще се повиши с 80% от октомври, съобщи регулаторът Ofgem в петък, като средните годишни сметки на домакинствата достигнаха 3549 паунда (8220 лв).

Европейските правителства побързаха да предложат помощ, но данните показват, че помощта не е облекчила значително домакинствата.

Тази зима британците ще харчат средно 10% от доходите на домакинството си за газ, електричество и други горива за отопление, както и горива за битови превозни средства, главно бензин и дизел, два пъти повече от сумата през 2021 г., според изчисленията на Carbon Brief, позовавайки се на официалните данни.

Това прави настоящата енергийна криза по-сериозна от тази от 70-те и 80-те години на миналия век. Петролното ембарго на производителите на петрол и иранската революция през 1979 г. причиниха спиране на тока и дълги опашки по бензиностанциите на Запад. В пика на тази криза през 1982 г. хората в Обединеното кралство са плащали 9,3% от доходите си за енергия.

Британската благотворителна организация National Energy Action (NEA) изчислява, че 8,5 милиона домакинства в Обединеното кралство може да се окажат енергийно бедни след октомври, когато таванът във Великобритания ще се увеличи, спрямо 4,5 милиона миналия октомври.

Едно домакинство се определя като живеещо в горивна бедност, ако е с ниски доходи и трябва да харчи 10% или повече от доходите си за енергия, според NEA и други британски благотворителни организации. Определението се използва неофициално в други европейски страни.

„Увеличението на сметките за енергия, което виждаме, е напълно безпрецедентно“, каза Питър Смит, директор по политиката и застъпничеството в NEA.

„Смятаме, че тези исторически тенденции на домакинства с ниски доходи, които непропорционално харчат повече от доходите си за енергия, все още са много очевидни.“

Дилемата храна или отопление

Кийтли загуби работата си като общински съветник през април и живее с 600 паунда (1390 лв) на месец от схема за социално подпомагане. Половината от това отива за наем, каза той, а остатъкът едва покрива основните разходи.

Сега той се храни веднъж на ден и въпреки че намалява потреблението на енергия до минимум, харчи повече от 15% от доходите си за сметки за енергия.

Една трета от домакинствата в Обединеното кралство са намалили използването на готварска печка и фурна, показва проучване на Financial Fairness Trust, една трета са намалили броя на душовете, които вземат, а половината са намалили температурата в домовете си.

„Хората правят много, за да се опитат да запазят сметките си ниски, но те така или иначе се покачват. Ето защо искаме да видим повече действия от страна на правителството“, каза Джейми Еванс, старши научен сътрудник в Бристолския университет, който участва в проучването.

Доун Уайт, която има бъбречна недостатъчност, казва, че се страхува, че спираловидно нарастващите разходи за енергия във Великобритания означават, че тя вече няма да може да си позволи животоспасяващо лечение.

„Без моя (диализен) апарат пет пъти седмично, по 20 часа, ще умра“, каза 59-годишната Уайт, който живее в Югоизточна Англия, пред Ройтерс.

Цените на газа за семейства в повечето водещи европейски икономики в началото на 2022 г. надхвърлиха пика на предишни кризи през 70-те, 80-те и 2000-те години, според коригиран спрямо инфлацията индекс за домакинствата, предоставен от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Европа изглежда по-зле от другите развити икономики.

До края на първото тримесечие индексът на цените на газа на ОИСР все още беше по-нисък от пика на предишни кризи.

Данните на МАЕ от 1978 г. показват, че въпреки че американските домакинства са плащали средно по-високи цени за природен газ през последните четири десетилетия, цената на газа за европейските семейства е надхвърлила американските нива през 2022 г.

В Турция цените на газа са се увеличили повече от два пъти през юли спрямо година по-рано, докато цените на електроенергията са скочили с 67% на годишна база, според данни на Турския статистически институт.

Сейда Бал, на 27 години, в Истанбул, каза, че е ограничила използването на фурната до три пъти месечно, за да спести енергия. Съпругът й пътува до работа с автобус, за да спести гориво, въпреки че му отнема три пъти повече време.

В Европейския съюз италианските и румънските семейства са сред най-тежко засегнатите от скока на цените на газа, показват данните на МАЕ.

Сметките за енергия в едно средно италианско семейство, главно за газ и електричество, скочиха до 5% от общите разходи на домакинството до юли 2022 г. от 3,5% през 2019 г., показват данни на фирмата за икономически изследвания Prometeia. Нивото през юли е най-високото от 1995 г. според данни на ОИСР

В най-голямата икономика в Европа, Германия, сметките за газ на домакинствата са се увеличили повече от два пъти през юли спрямо 2021 г., показват данни от ценовия портал Check24, докато цените на дизела за отопление за семейства с къща със средна тераса са се повишили със 78% на годишна база през май.

58-годишният Ерджан Ерден живее в град Нида, североизточно от Франкфурт, и работи като машинен оператор във фабрика за минерална вода. „Вземам си душ на работното място след работа и се бръсна на работа“, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране