26.03.2015 | 10:57
Синдик със спрени права влезе в КТБ
Фондът за гарантиране на влоговете засекрети механизма за избор на временните синдици в банката

Синдик със спрени права и спорна репутация беше избран от Фонда за гарантиране на влоговете да управлява ситуацията в КТБ.  Единият от двамата избрани от фонда синдици – Росен Ангелчев е бил изключен от списъка на синдицте по Търговския закон. Това става ясно от публикувана в Държавен вестник заповед на Министъра на правосъдието от декември 2012 г.

Росен Ангелчев

Тъй като „назначението“ минава по Закона за банковата несъстоятелност Ангелчев ще мине между капките. Но е достатъчно красноречив сигнал какви хора са избрани от Фонда. Спорен остава и начина, по който са избрани, защото той е секретен и се основава на „вътрешни правила“ на Фонда, до които няма достъп. От гаранционния механизъм категорично отказаха да оповестят какви са правилата за избор и на базата на какви критерии двете успели кандидатури – на Росен Ангелчев и Лазар Илиев са били предпочетени.

Едно е ясно в КТБ ще има „приемственост“. Според публикации е интернет, в спестената част от официално разпространената от Фонда биография на Росен Ангелчев има доста смущаващи връзки с един от квесторите на КТБ – Станислав Лютов.

Ангелчев е служител на Първа частна банка от основаването й през 1992 до фалита й през 1997 г. След това кариерата му преминава в Частната земеделска и инвестиционна банка, където Лютов е синдик. След като продава тази банка на ЦКБ, Лютов става синдик на Минералбанк. Взема на работа и Ангелчев.

Тази банка също е продадена на варненската силова групировка ТИМ през 2001 г. През 2002 г. Лютов става синдик на Авиокомпания Балкан. Там естествено се прехвърля и Ангелчев като „юрист“. През 2004 г. Ангелчев става началник на ликвидацията в Министерство на икономиката.

От лятото на миналата година Ангелчев често е засичан в КТБ, неясно в какво качество. Сега вече е ясно и какво е било качеството му – бил е подготвян да влезе с летящ старт в банката.  Името на Ангелч се появява при разсекретените досиета на бившата Държавна сигурност. Според тях Росен Иванов Ангелчев е бил вербуван през 1988 г. и е сътрудничил на Първо главно управление под псевдонимите Константин и Иванов.

Една година по-късно е бил снет от действащия оперативен отчет.

Мирослав Иванов

1 коментар

  1. аз каза:

    Само боклуци останаха в държавата

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране