26.05.2015 | 11:30
Синдиците на КТБ се провалиха, не успяха да превземат “Петрол“
Обезпечителната заповед е издадена в противоречие с Търговския закон

Агенцията по вписванията е отказала да запорира акциите на „Петрол“. Причината за това са многобройните процесуални нарушения на синдиците на КТБ, установи проверка на МИГNews.info в Търговския регистър.

Превземането на „Петрол“ и „усвояването на активите“ на най-големия дистрибутор на горива у нас, е новата задача, с която очевидно са се заели „ликвидаторите“ банката на Цветан Василев.

На 20 май в Търговския регистър се появи запорно съобщение, подписано от частен съдебен изпълнител Стоян Якимов по искане на синдиците на умишлено фалираната банка. Чрез него бе направен опит да бъдат запорирани всички акции от капитала на „Елит Петрол Ловеч“ (дъщерното на „Петрол“ АД), чиято номинална стойност е 45.7 млн. лева.

Блокираните активи са ключови за дейността на цялото акционерно дружество, тъй като в него са включени повече от 150 най-атрактивните бензиностанции на компанията, оценени в началото на годината на  91.5 млн. лева. Причината за запора е издадената обезпечителна заповед от Софийския градски съд, по дело водено срещу бургаското акционерно дружество „Арвен“, с управител Валентин Иванов, което дължи на банката 52 млн. долара. Това дружество се свързва с един от бившите собственици на „Петрол“ АД – Митко Събев, по времето на чието управление другите две дружества, собственост на холдинга –  „Нафтекс Петрол“ и „Елит Петрол“ са станали поръчители по кредита на „Арвен“.

Опитът за запор на активите на дъщерните дружества, се оказва неуспешен, тъй като Агенцията по вписвания е отказала да впише запора, заради купища процесуални нарушения. Оказа се, че обезпечителната заповед е издадена в противоречие с Търговския закон и тя ще бъде обжалвана, чрез частна жалба на следваща инстанция. Любопитен детайл в цялата ситуация е, че искането за запор по закон е трябвало да се гледа в Бургаския окръжен съд, където е седалището на фирмата-длъжник на банката или в Ловешкия съд, където са административните адреси на дружествата – поръчители, а не от Софийски градски съд, който е проявил завидна активност…

Очевидно синдиците на банката са се разбързали да наложат запора, тъй като преди десетина дни едно от свързаните с Гриша Ганчев дружества „Кристъл асет мениджмънт“, което на практика е най-големият кредитор на „Елит Петрол Ловеч“, след като придоби някогашните вземания на Корпоративна търговска банка и Централна кооперативна банка от „Елит Петрол“, пристъпи към принудително изпълнение заради необслужван кредит.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране