11.02.2015 | 14:09
Скандал! България взема 8 млрд. евро нов дълг
Тази година правителството вече изтегли 8,1 млрд. лв.

България ще вземе нов държавен дълг от 8 млрд. евро (15.9 млрд. лева), като издаде еврооблигации с максимален срок до 30 г. и с максимална лихва до 10%, за финансиране на страната в периода 2015-2017 г. Обсъждането на ратификацията за заема е включено като точка първа от заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Депутатът от БСП Румен Гечев това е грандиозен скандал. „Договорът е 170 страници, а дневният ред на комисията бе изпратен на депутатите късно снощи. Тази година вече са изтеглени 8.1 мрлд. лева, а никъде в света няма практика един парламент да разписва отсега празен чек за следващите две години, тъй като това ще обезсмисли приемането на бюджета за 2016 и 2017 г.“, възмути се Гечев.

Председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова посочи, че 14 млрд. лева са нужни, за да се рефинансират стари дългове. „Начинът, по който се иска ратификацията, е същият, по който са се искали ратификациите и досега. Тези 16 млрд. лева се отнасят за тригодишен период. 14 млрд. лева от тях са необходими, за да се рефинансират стари дългове. Само 4 млрд. лева от тях са за финансиране дефицитите така, както са предвидени за 2015, 2016 и 2017 година. Дългът не ражда дефицит. Той е начин да се финансира дефицит. Колко е дефицитът записан в Закона за държавния бюджет за 2015 година?“, отговори тя. И допълни, че какъвто дефицит предвижда правителството за 2016 година и 2017 година в тригодишната програма на правителството, толкова е и размерът на заема. „Това е нов инструмент за финансиране с външен дълг за три години”, заяви Стоянова.

България е избрала четири банки, които да управляват Глобалната средносрочна програма на страната за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро. Държавните ценни книжа ще бъдат пласирани в следващите три години, а организатори на предстоящите търгове ще бъдат Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG.

Това гласи проектът на закон за ратифициране на договора за дилърство, публикуван на сайта на Народното събрание. Aгент по емисията e Citibank N.A., London, a регистратор – Citigroup Global Markets Deutschland. Рейтинговата агенция Moody`s Investors Service вече присъди предварителна инвестиционна оценка на Глобалната средносрочна програма, като тя е Baa2 със стабилна перспектива.

„Максималният номинален размер на дълга, който може да бъде поет по програмата, е 8 млрд. евро, като общият обем на траншовете за всяка отделна година ще бъде ограничен до лимитите за поемане на държавен дълг в годишните закони за държавния бюджет“, гласи проектозаконът. Той предвижда още максималният матуритет (максималният срок до падежа – бел. ред.) на книжата, които ще се издават, да бъде до 30 години.

В документацията е посочен и максимален лихвен процент по облигациите в размер до 10%, което е доста сериозен лихвен процент. Целта е да не се дават насоки на пазара за лихвените нива по новите облигации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране