21.06.2024 | 19:16
Скандал! ББР продава за 7 млн. лв. фирма на Вълка със 150 млн. дълг
Държавната банка обяви втори търг за продажбата на "Пътстройинженеринг" за скромните 7 млн. лв.

Държавната Българска банка за развитие (ББР) отчаяно се опитва да си върне един от скандално дадените големи заеми без никакво обезпечение насреща. Става дума за 150 млн. лв. отпуснати през 2019 г. на новосъздадената и без никакви активи фирма “Роудуей кънстракшън”, свързана с безнесмена Румен Гайтански, за да придобие малката строителна компания “Пътстройинженеринг”, също косвено свързана с Гайтански.

Заемът не се обслужва вече пета година, лихвите се трупат, а до момента ББР не е успяла да си възстанови и лев.

На 11 юни ББР безуспешно е опитала да продаде заложените в нейна полза 99.6% от “Пътстройинженеринг”, съобщава “Капитал”. Първоначалната цена е била едва 6% от отпуснатата сума – скромните 8.9 млн. лв. Въпреки това никой не се е явил на търга.

Затова ББР е насрочила втори търг с явно наддаване за 24 юни. На него стартовата цена е понижена на 7.12 млн. лв., което вече е под 5% от предоставения на “Роудуей кънстракшън” заем, без да се броят лихвите.

“Едва ли може да се очаква цената да скочи много – ако имаше желаещи да дадат 8.9 млн. лв., те щяха да се включат при първото раздаване”, коментира “Капитал”. А това означава държавната банка да понесе тотална щета от този заем.

Още през 2021 г. новото ръководство на банката, назначено след управлението на Стоян Мавродиев, сезира прокуратурата за умишлено нанесени вреди чрез неизгодния договор от предходните ѝ директори, но през 2023 г. стана ясно, че разследването е прекратено. През 2022 г. банката назначи свои управители на двете дружества като обезпечителна мярка по залозите и реално получи контрол над тях. Това обаче изобщо не е помогнало да си възстанови вземанията.

Много е показателно, че няма желаещи да придобият “Пътстройинженеринг” за скромните 9 млн. лв., въпреки че преди 5 години, тя е продадена за 150 млн. Строителната компания все пак е работеща с приходи от 9.6 млн. лв. през 2022 г., и загуба от 2.6 млн. лв., както и 50 души персонал.

Интересното е, че ББР не е дала достатъчна публичност на търговете. Обявите са публикувани на сайта й, но труднооткриваеми. Самият принципал на държавната банка – министърът на иновациите Росен Карадимов, преди две седмици в интервю за “Сега” за дейността на ББР загатна, че “банката ще премине към по-директно и по-крайно събиране на вземанията си” по този необпечен кредит, но не пожела да даде повече подробности.

Заемът от 150 млн. лв., предоставен на “Роудуей Кънстракшън” е един от 8-те големи заеми за общо 1 млрд. лв. към близки на властта и свързани с политиката бизнесмени.

Тези кредити бяха осветени от Кирил Петков, когато беше служебен министър на икономиката. В списъка освен “Роудуей Кънстракшън” влизат две фирми, косвено свързвани с интересите на Делян Пеевски – “Благоевград БТ” и “Техномаркет”. фирмата “Слънчев ден”, която беше собственост на Георги Гергов,  “Интернешънъл инвестмънт” – инвеститор в петзвезден хотел в Гърция. Другите големи клиенти бяха “Параходство БМФ” на братя Домусчиеви, “Инса ойл” на Георги Самуилов и “Транспект”, чрез което беше купен и рефинансиран автобусния превозвач “Юнион Ивкони”.

Към днешна дата един от заемите е погасен изцяло, а пет се обслужват редовно. Два заема не се обслужват, но единият от тях има решение за доброволна реализация на обезпечението, а то е почти два пъти по-голямо от кредита, съобщи министър Карадимов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране