08.11.2019 | 21:31
Скандал! Борисов издига Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ
Номинацията обаче вероятно ще се забави заради спъването на Иван Гешев за главен прокурор от страна на президента

ГЕРБ смятат да предложат главния прокурор Сотир Цацаров за шеф на т. нар. антикорупционна комисия, научи „Флагман”.

Постът е вакантен от няколко месеца, след като Пламен Георгиев подаде оставка.

В сряда Народното събрание даде старт на процедурата за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е официалното име на органа.

Оттогава тече 14-дневен срок, в който депутати имат право да издигат кандидатури.

Според няколко източника на „Флагман” от три парламентарни групи, ГЕРБ ще предложат Сотир Цацаров, чийто мандат като главен прокурор изтича в началото на януари.

Малка спънка в случая изиграл президентът Румен Радев, който в четвъртък обяви, че връща на Висшия съдебен съвет (ВСС) номинацията на Иван Гешев за наследник на Цацаров.

От ГЕРБ се надявали, че това няма да се случи и държавният глава ще одобри „от раз” кандидатурата на Гешев. Както изглежда, обаче, ВСС ще гласува втори път в подкрепа на излъчения за главен прокурор. След това вече президентът ще е длъжен да подпише указа за назначението, ако не реши да подходи нестандартно и да усложни процеса.

Все пак забавянето в избора на Иван Гешев вероятно ще забави и номинацията на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Просто няма да е много прилично той да бъде издигнат, преди да бъде официално избран наследникът му в прокуратурата.

До момента няма информация ГЕРБ да са водили преговори с коалиционните си партньори от „Обединени патриоти” за подкрепа на кандидатурата на Цацаров.

Формацията на Бойко Борисов обаче с почти 100-процентова сигурност ще получи подкрепата на ДПС. Партията на Ахмед Доган и Делян Пеевски винаги е поддържала Сотир Цацаров като главен прокурор, включително чрез медиите на Пеевски.

Дори се спекулира, че кандидатурата на Цацаров за шеф на КПКОНПИ реално идва откъм ДПС, с които ГЕРБ скрито си партнират по отношение контрола върху съдебния и медийния сектори.

1 коментар

  1. Селянина с колелото каза:

    Поредната гавра

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране