28.09.2023 | 10:26
Скандалът с ракетите С-300 се разраства. Даваме ги на Украйна, но кой ще ни пази България от руските дронове?
Димитър Стоянов разкри, че те могат да поразяват въздушни цели, а депутатите разрешили на Тагарев да ги подари

Нито парче от ракетите С-300 не трябва да излиза от армията ни! Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ секретарят по отбрана на президента Димитър Стоянов. Той коментира скандалното решение на парламента, като изтъкна, че то позволява на военния министър да продаде на 100 процента зенитно-ракетните комплекси, които дори и да са обявени за неизправни, могат успешно да поразяват въздушни цели.

„Някой може ли да прогнозира дали войната няма да излезе от тези граници, в които сега се води и дали няма да навлезе по-дълбоко в Черно море? Дали някой дрон няма да прелети над България, както стигна до Загреб?“, попита бившият военен министър.

„Точно затова са нужни зенитно-ракетните ни комплекси. В Румъния също паднаха руски „Геран“-и. Ние трябва да имаме способност да защитим небето си. Докато не придобием такава техника, а това няма да стане в близките пет години, не може да се освободим от тези комплекси“, подчерта той.

След като тези ракети могат да се ремонтират в Украйна, защо не го направят в България, попита Стоянов.

„Вчерашното решение на Народното събрание е скандално – с темповете, с които беше вкарано. Скандално е с това, че превърна депутати, които така и не разбраха за какво гласуват, в обикновени натискачи на копчета. Това беше емоционално, но не и рационално решение. Това е най-малкото за скандал“, коментира той.

„Това е отворено решение, което пoзволява на изпълнителната власт да предостави до 100% от ракетите на зенитните ракетни комплекси С-300. Когато написаха неизправни ракети, дали депутатите знаят какво се крие зад това. Неизправна ракета е всяка една, чийто един или няколко параметри се отклоняват от експлоатационната документация“, подчерта експертът.

„Тези параметри са срокови, до обяд днес ракетите могат да бъдат изправни. Неизправна ракета не означава неработоспособна. Да бяха записали определена бройка. Броят на ракетите е изключително ограничен“, добави той.

„През 2015 г. в тогавашното ръководство на ВВС, в което участвах и аз, възстановихме изправността на ракетите за комплекса С-200 и то благодарение на експертизата, която има зенитно-ракетни войски към ВВС. Те са изключителни специалисти“, заяви бившият военен министър.

„Неправилно е отвореното решение на Народното събрание. Да бяха записали определена бройка! Така оставиха в ръцете на министър Тагарев да решава сам как и колко да даде“, подчерта той.

„Защо бе необходимо това да бъде вкарано въобще в Народното събрание? Има решение от декември 2022 г., в което се казва, че Министерския съвет може да предостави такава помощ на Украйна по искане на бившата съветска република и при възможност от българска страна. Защо министърът не се възползва от тази възможност? Няма такава. Броят на ракетите е изключително ограничен. Тагарев много добре знае, че ако бъдат предоставени тези ракети съгласно решението от декември, ще попадне под ударите на закона“, обясни секретарят по отбрана на президента.

След като водещият Златимир Йочев го пита дали това означава, че ще се намали боеспособността на българската армия Стоянов отговори с: „Вие го казвате, а аз го потвърждавам“.

5 коментара

 1. Анонимен каза:

  Тия са 90 процента демократично неграмотни като нарада ни ,прост народ ,проста държава добре за Господарите ни от вън,90 процента народа в България са живи мъртви и верват на приказки.

 2. Слави 60 каза:

  Какви руски дробове малоумници-Русия купува дронове от Иран!

 3. Анонимен каза:

  Какви руски дробове малоумници-Русия купува дронове от Иран!

 4. Това е каза:

  национално предателство! Тези, които са гласували, след време ще бъдат арестувани п подведени под съдебна отговорност за това! Да се предотврати и се спре износа на първо време!

 5. Анонимен каза:

  Ибрикчии самонарекли се политици изпълняват заповедите от посолствоТо,тия са срам за България толкост сервилнокст няма и по колониите,как се ог@зват нашите помяримижитурки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране