21.05.2023 | 11:56
Скандали между ПП и ДБ заради състава на проектокабинета „Денков“
Според Владислав Панев трябва да се търсят експерти за министри, но Лена Бориславова намира това за спорно

Между ПП-ДБ има скрити търкания по въпроса дали и по какъв начин трябва да се пренареди съставът на проектокабинета с премиер Николай Денков, който лансираха наскоро. Това пролича по противоречащите си тези, които изразиха днес политици от двете партниращи си формации.

Промени в проектокабинета на ПП-ДБ със сигурност ще има, обяви тази сутрин съпредседателят на десницата Владислав Панев пред БНТ. От думите му стана ясно, че Николай Денков ще остане номинацията за премиер, но ще бъдат сменени някои от кандидатите за министри, като тенденцията, според него, е да се привличат повече експерти. При всички случаи обаче, десните не биха приели фигури от ГЕРБ да са част в правителство с втория мандат, уточни Панев, който е един от водачите на „Зелено движение“ – една от трите партии в ДБ.

Неговото мнение получи известна подкрепа от ДСБ – друга от партиите в ДБ, която разпространи резолюция на своя Изпълнителен съвет. В документа се посочва, че решението на политическата криза минава през „експертна управленска формула с втория мандат в 49-ото НС, осигуряване на парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес по възстановяване на правовата държава, приемане на България в Еврозоната и Шенгенското пространство“. Резолюцията предлага да се запази обединението между ПП и ДБ за следващите избори – местни, европейски, и евентуален нов парламентарен вот.

Малко по-късно Лена Бориславова, която влиза в ръководството на ПП, остро коментира пред БНР, че не знае откъде Панев получава информация за предстоящи промени в състава. Тя изтъкна, че ПП и ДБ са гласували пълно доверие на Денков да излъчи кабинет и той е човекът, който трябва да предложи такива промени, които да се съгласуват с всички коалиционни партньори в дясното обединение.

Бориславова изрази съмнение в термина „експерти“ и в това доколко независими те могат да бъдат. Тя направи сравнение с магистратите – те би трябвало да са независими, но последните събития около прокуратурата са показали, че това не е така. В този контекст, да се говори за независимост е изключително спорно, смята политикът от ПП. По думите й, в проектокабинета са събрани хора, които не биха допуснали подмяна на дневния ред, както се е случило например през 2015 г., когато е била подменена правосъдната реформа.

Бориславова заяви уверено, че ГЕРБ-СДС няма да получи подкрепа от депутати от ПП-ДБ за проектокабинета на Мария Габриел. По думите й, премиерът и министрите трябва да бъдат хора, които да поемат политическа отговорност за конституционната реформа. По отношение на втория мандат коментира, че десницата е готова да преговаря с останалите политически сили за реформата, както и за формула на управление.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране