04.05.2021 | 17:44
„Скандалният“ дарител на ДБ публично унизи ГЕРБ
Иван Тодоров няма нищо общо с шефа на фирма "Сиела"
Дарителят на „Демократична България“ (ДБ) Иван Тодоров, чието име ГЕРБ вчера използва за нападки към Демократична България, публикува своята позиция по въпроса във Фейсбук.
„По стечение на обстоятелствата съм се сдобил с доста неоригинално име. Често получавам имейли по погрешка, а при нови регистрации потребителското име е винаги заето. Бъркаха ме с мафиотски бос с медицински прякор, бъркаха ме с бял хакер, обвинен в тероризъм, а наскоро и с вносител на машини за гласуване, търсещ да си осигури лоби срещу 100 лв.“, написа той.
Заради грешката, вчера цял ден между ГЕРБ и ДБ се разменяха нападки. Управляващите твърдяха, че зад името се крие един от собствениците на фирмата „Сиела норма“, която осигурява машините за гласуване. И понеже „Иван Тодоров“ е дарил 100 лв. на ДБ за местния вот през 2019 г., от ГЕРБ обявиха това за политически скандал – мнозинството в новия парламент въвежда повсеместно машинно гласуване, а вносителят на машините е дарител на ДБ, тоест на формация от това мнозинство. Първо, премиерът в оставка Борисов, а после и активистът Георг Георгиев „разконспирираха“ зависимостите. Оказа се обаче, че този Иван Тодоров въобще е не е онзи, за когото говорят от ГЕРБ, а има просто съвпадение на имената.
След обвиненията, Иво Мирчев от ДБ влезе в остри пререкания с ГЕРБ. Данните от фейсбук-профила му сочат, че истинският дарител Иван Тодоров е компютърен специалист. В днешното си изявление той каза по адрес на ГЕРБ: „Жалко е, че във вашия свят даренията и публичното финансиране винаги са свързани с корупция. Нелепи сте! Време е да си ходите!“. Междувременно Веселин Тодоров от „Сиела норма“, брат на визирания от ГЕРБ Иван Тодоров, заяви пред bTV, че никой от двамата братя не е дарявал пари на ДБ. Той каза и, че за предишния вот държавата дължала на компанията 46 млн. лв. за 9600-те машини. Тодоров също така обяви, че все още не е ясно дали „Сиела норма“ ще кандидатстват при нова обществена поръчка.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране