08.10.2024 | 11:19
Скандалният Здравко Здравков оглави ДНСК-София
Бившият столичен главен архитект почва работа от днес, след като е спечелил конкурс

Скандалният бивш главен архитект на София Здравко Здравков е новият началник на столичната Регионална дирекция за национален строителен контрол, съобщиха от пресслужбата на ДНСК. Информация за назначението на Здравков за шеф на институцията, която трябва да проверява неговите собствени разрешения като главен архитект, изтече още през лятото. Впоследствие обаче стана ясно, че РДНСК-София е обявила конкурс за длъжността. Днес става ясно, че той е участвал в него и е спечелил.

„Във връзка с обявен конкурс за длъжността „началник на РДНСК“ на Регионална дирекция за национален строителен контрол София, Главна дирекция „Строителен контрол“ при ДНСК, в съответствие с изискванията на Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители, на 01.10.2024 г. е проведен такъв. Списъкът на допуснатите кандидати е публикуван на електронната страница на ДНСК. Въз основа на резултатите от проведения конкурс арх. Здравко Здравков е кандидатът, отговарящ на минималните и специфичните изисквания, които са предвидени за заемането на длъжността. Арх. Здравко Здравков ще заеме длъжността началник на РДНСК София, считано от 8 октомври“, се казва в съобщението.

През времето на Здравков в Столична община бяха издадени някой от най-скандалните и спорни разрешения за строеж в София и бяха променени предназначенията и показателите за застрояване на редица терени в столицата. В края на юли кметът Васил Терзиев обяви, че Здравко Здравков вече не е главен архитект на София, без да оповести мотивите за смяната. Той благодари на Здравков за времето, което е посветил на София.

След като стана ясно, че бившият главен архитект ще оглави институция, която ще проверява решенията му, юристи и архитекти коментираха, че това ще доведе до ситуации на конфликт на интереси. „От легална гледна точка конфликтът на интереси има, когато има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното на орган на власт. Това е всеки интерес, който води до облага за него или за свързани с него лица, като в закона е дефиниран термина „облага“ като някакъв вид имуществени придобивки. Конфликт на интереси изобщо няма – винаги е свързан с конкретен интерес.

В този смисъл, главният архитект на община да стане непосредствено началник на РДНСК с район на компетентност същата община не представлява непременно конфликта на интереси по смисъла на Закона за противодействие на корупцията, но има реална възможност да възникват конфликти на интереси във връзка с конкретни преписки и/или проверки. В по-общ смисъл, неприемливо е един и същ човек да упражнява контрол за законосъобразност на актове, които той самият е издал и на действията, които той е извършил.

От тази гледна точка безспорно е налице конфликт на интереси при заемането на длъжността началник на РДНСК-София от бившия главен архитект на Столична община. Освен това, от новата си позиция арх. Здравков ще има възможност да препятства всякакви проверки на дейността му като главен архитект от страна на новото ръководство на Столична община. Заемането на новата длъжност от арх. Здравков, също така, ерозира ДНСК като институция, тъй като назначението има явен политически подтекст, което е недопустимо“, коментира Борис Милчев, експерт по устройство на територията и бивш общински съветник. Други архитекти считат, че де юре няма да се стига до конфликт на интереси, но смесването на позиции е проблемно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране