13.02.2023 | 13:00
Скандално: Фалшифицирано ли е гласуването за изключването на 14-мата социалисти?
Комисията по провеждането на избора е натаманила вота, ето как ще падне той в съда

Скандални нови разкрития за червения конгрес започнаха да излизат наяве след изключването на четиринайсетимата от партията по време на заседанието в събота. Справка на социалисти от опозицията разкрива, че вотът е бил нагласен и брутално фалшифициран от Комисията по избора, като не е била спазена нито една уставна норма.

По време на решението за гласуването, а след това и обявяването на резултатите, са били прибавени напълно несъществуващи и противно на партийния закон по няколко гласа, за да се преодолее изискването за кворума.

Как става това? 

Съгласно доклада на мандатната комисия делегатите на заседанието на 50-ия червен конгрес, стигнал до сблъсъци и ексцесии заради опита на Корнелия Нинова да заглуши опозицията и дори да не я допусне до залата, са 976 души.

Съгласно член от устава на Столетницата, решенията за изключване се взимат с мнозинство повече от половината от членовете на организацията или органа. Ако се приеме, че именно конгресът е органът с правомощия за това (обикновено изключване се допуска от общопартийната, общинската или областната структура на партията – б.р.), то броят на гласовете, необходими за валидност на резултата, е 488 делегати.

Нищо подобно обаче не се случва по време на вота за 14-мата.

Обявените резултати на преброителите за анблок вота са следните:

Първи блок: 138 „за“, четирима „против“, четирима „въздържал се“;

Втори блок: 95 „за“, 46 „против“, осмина – въздържали се;

Трети блок: 121 „за“, 17 – „против“, осмина – въздържали се;

Четвърти блок: 98 „за“, 15 – „против“, осмина – въздържали се.

Или общо: 452 делегати „за“, 82 – против, 28 – въздържали се. С което не е преодоляна кворумната бариера.

Публично обявени от президиума обаче, незнайно засега как, са 490 „за“ или с двама повече от изискуемите, но с цели 38 повече от реално преброените.

Нека погледнем и персонално гласуването за червения картон на Кирил Добрев: 

Преброени реално с 480 гласа „за“, 15 – „против“, 24 – въздържали се. Публично обаче се обявяват цели 498 гласа „за“, като тук се увеличени и гласовете „против“, но броят на въздържалите се е запазен. Иначе казано – с 18 гласа „повече“ от реално преброените.

Според информатори на сайта „Лупа“ ще се иска цялостен преглед на вота по стенограма, протокол, живо излъчване и справка за делегатите, присъствали в заседанието в момента на гласуването. И когато се докаже, че има разминаване с реалните гласове и публично обявените, ще се готвят редица дела срещу председателката на БСП Корнелия Нинова.

Вижте документите ТУК

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране